JORGOVANKA TABAKOVIĆ: NE ŽURITI SA REŠENJEM PROBLEMA SA ŠVAJCARSKIM FRACIMA

26/01/2015 Off By

Cilj NBS nije da podgreva nerealna očekivanja već da kao regulator pokaže odgovornost, kazala je guvernerka: “Model, pre svega, treba da bude primeren tržištu i da se odnosi na stambene kredite indeksirane u švajcarskim francima”


jorgovanka

Ranka Čičak

GUVERNERKA Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da je na
današnjem sastanku Izvršnog odbora NBS sa predstavnicima banaka istaknuto da ne sme biti ishitrena i brza priprema i realizacija rešenja za probleme građana, nastale zbog jačanja švajcarskog franka. Uz konstataciju da model rešenja mora biti konačan, Tabakovićeva je rekla da građani ne bi trebalo da rešenje svojih problema traže u NBS i državnim institucijama, već na šalterima banaka u kojima su uzimali stambene kredite u švajcarskim francima.
Cilj NBS nije da podgreva nerealna očekivanja već da kao regulator pokaže odgovornost, kazala je guvernerka:
“Model, pre svega, treba da bude primeren tržištu i da se odnosi na stambene kredite indeksirane u švajcarskim francima”
Guvernerka je rekla da regulatori na drugim tržištima još nisu došli do optimalnog rešenja ovog problema i zato je neophodno da se sve prednosti i mane alternativnih modela pažljivo razmotre.
“NBS kao regulatorno telo pre svega zanimaju oni krediti građana u švajcarskim francima koji su osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK)”
Dodala da ima par hiljada kredita koji to nisu. Cilj je kaže da model bude jednostavan kako bi se lako primenio u praksi. Napomenula je i da je Izvršni odbor NBS i danas razmatrao uticaj jačanja švajcarskog franka na stabilnost finansijskog sistema, kao i načine da se građanima olakša otplata kredita u toj valuti.
“Sagledavana su različita rešenja, od individualnog pa do pripreme sistemskog rešenja za sve tržišne učesnike”, rekla je Tabakovićeva. Bilo je i reči o mogućnostima restrukturiranja kredita na individualnoj osnovi preko konverzije kredita indeksiranog u švajcarskim francima u evro do mogućnosti usklađivanja kamate sa tržišnim uslovima. Ipak, guvernerka je podvukla da će se o svemu tome sa predstavnicima banaka razgovarati u ponedeljak.
Upitana da li bi Srbija mogla da primeni mađarski model rešenja, guverneka je rekla da to nije moguće. “Ne mislim da Srbija ima loše đake koji treba da prepisuju loša rešenja”, rekla je i dodala da bi rešenja koja su primenjena u zemjama regiona u Srbiji dovela do toga da se NBS ponaša kao naredbodavac, a i banke bi se povukle sa srpskog tržišta, što nikako nije cilj. Ocenila je i da su ta rešenja predstavljena kao trajna, ali da su ona zapravo samo “odlaganje pravih rešenja” i uslovljena su, kaže, političkim okolnostima. Tabakovićeva je ocenila da je bez osnova predlog biznismena Miroslava Miškovića da Centralna banka Srbije polovinu deviznih rezervi “gurne u potrošnju” po ugledu na Centralnu evropsku banku. “Kako bi bilo da gospodinu Miškoviću kažem da stanove u Belvilu proda po 100 evra po kvadratu? Time bi mogao da stimuliše tražnju i prodaju stanova u Srbiji”, rekla je Tabakovićeva na konferenciji za novinare. Mišković je, naime, ranije izjavio da u našoj Centralnoj banci više od četiri milijarde evra stoji u rezervama, a da bi bar polovinu trebalo ubrizgati u privredu, naglasivši da njegova kompanija ne bi koristila ta sredstva.<


EKONOMIJA

finskaVUČIĆ NA FINSKOM FORUMU FINPRO

Premijer Vučić informisao je finske investitore o reformskom procesu i ekonomskoj situaciji, i pozvao ih da u što

 

 

davockinVUČIĆ U DAVOSU: PRVI SUSRET SA PREMIJEROM KINE

Teme razgovora Premijera biće i evropski put Srbije, reforme, podrška Evropske unije, ekonomska saradnja, saradnja u oblasti infrastrukture,

 

 

Trepca-rudnikKOHA DITORE: VLADA OSTAVILA ”TREPČU” U RUKAMA SRBA

Vlada Kosova se predala pred pritiskom Srbije i Liste Srpska u vezi statusa kombinata ‘Trepča’. Odustala je od

 

 

cuxicALEKSANDAR VUČIĆ: SKUPŠTINA KOSOVA O TREPČI – U SREDU

Pitanje imovine na Kosovu i Metohiji još nije otvoreno i Vlada Srbije zahteva da se ta tema što