PODIZANJE JAVNE SVESTI GRAĐANA U BORBI PROTIV KLIMATSKIH PROMENA

26/01/2015 Off By

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine dr Snežana Bogosavljević Boškovic na današnjoj sednici Nacionalnog saveta za klimatske promene rekla da se Srbija nalazi na 73 mestu u efikasnosti smanjenja njenih posledica, od ukupno 192 države koje su potpisale Sporazum o klimatskim promenama


pks
Press služba Ministarstva

 

MINISTARKA poljoprivrede i zaštite životne sredine dr Snežana Bogosavljević Bošković predsedavala je danas prvom sednicom Nacionalnog saveta za klimatske promene.
„Zaštita životne sredine je jedno od glavnih, urgentnih pitanja i za Vladu i za državu, pitanje koje traži širok konsenzus građana, države, naučne i stručne javnosti. Istraživanja ukazuju na neraskidivu vezu klimatskih promena i sektora energetike, saobraćaja, industrije. Klima se na zemlji menjala, i danas smo svedoci porasta temperature, koja dovodi do zagađenja atmosfere i pojavu „ staklene bašte“. Zato, ovo nije problem samo Srbije, već globalni problem“, rekla je Bogosavljević Bošković.
Ministarka ́ je izrazila očekivanje da će rad Saveta Srbiji pomoći i u bržoj integraciji u EU u oblasti zaštite životne sredine, što je jedan od ciljeva ovog tela. Oblasti kojima će se to savetodavno telo baviti biće sistemi zaštite i unapređenje stanja vazduha, voda, zemljišta u Srbiji.
„Potrebno je da se smanji upotreba fosilnih goriva, a ovo se može rešavati povećanjem energetske efikasnosti, uključivanjem obnovljivih izvora energije, kao i sprečavanjem neplanskog sečenja šuma i njihovom obnavljanju“, istakla je dr Snežana Bogosavljević Bošković.
Naglasila je da se Srbija nalazi na 73 mestu u efikasnosti smanjenja njenih posledica, od ukupno 192 države koje su potpisale Sporazum o klimatskim promenama. Klimatske promene su važne za poljoprivredu, jer kreiraju dnevnu, mesečnu, godišnju temperaturu, kao i količinu padavina bitnu za za agro- ekološki ambijent.
„Cilj nam je da Savet bude pokretač svesti o značaju klimatskih promena, podizanja znanja o ovom problemu, ali i načinima njegovog rešavanja. Pitanje klimatskih promena nije samo pitanje nadležnosti ministarstva odgovornog za zaštitu životne sredine, već je potrebno da se uvrste u nacionalne ciljeve razvoja i na taj način obezbede efikasniju pripremu i realizaciju aktivnosti u borbi protiv klimatskih promena, direktno povezane i sa održivim ekonomskim razvojem“, naglasila je Bogosavljević Bošković.
Na sednici su razmatrane teme koje su se odnosile na usvajanje predloga Poslovnika o radu Nacionalnog saveta za klimatske promene, ispunjenje regularnih obaveza prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime, priprema za Konferenciju 2015. godine, i usklađivanje nacionalnog sa EU zakonodavstvom.<


DOGAĐAJI

 

finskaVUČIĆ NA FINSKOM FORUMU FINPRO

Premijer Vučić informisao je finske investitore o reformskom procesu i ekonomskoj situaciji, i pozvao ih da u što

 

 

mkultMINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA POKRENUĆE PREKRŠAJNI POSTUPAK PROTIV KURIRA

Razlog: pornografski i senzacionalistički sadržaj na naslovnoj strani današnjeg izdanja ovog dnevnog lista Press služba Ministarstva MINISTARSTVO kulture