Ministar Šarčević posetio Internacionalnu školu baleta – u formiranju

Ministar Šarčević posetio Internacionalnu školu baleta – u formiranju

05/06/2018 Off By

 

Ranka Čičak

Ministar obrazovanja Mladen Šarčević posetio je danas prvu osmogodišnju Internacionalnu školu baleta Aje Jung, koja je nedavno dobila akreditaciju Ministarstva:

– Ovo je jedna moderna i važna škola. To je pionirski potez koji je trebalo da se desi ranije. Država je ulagala u umetničke škole. Danas imamo mrežu muzičkih nižih i srednjih škola. Kada su u pitanju druge vrste umetnosti, zaostajemo. To je Aja osetila kao profesionalac i predložila formiranje škole. Dugo je čekala. Ona i ja smo se pre nekoliko meseci videli i ovo pokrenuli za dobrobit dece. To je samo prvi korak. Škole se mogu otvoriti po Srbiji. Danas jedna ovakva trebala bi u Vojvodini, jedna u centralnom delu Srbije, recimo u Ćupriji jer tamo imamo školu za muzičke talente. Juče smo u Vladi razgovarali o Fakuletu muzičkih umetnosti i zgradi za njega, ali u tom ambijentu će biti i zgrada isklučivon za igru.
Aja Jung je srećna što su se ovog proleća ostvarili veliki planovi za školu:
– Ovaj april bio je uspešan. Prvo smo osvojili šest medalja na takmičenjuu Atini. Svih sedam učenika ušli su u finale i doneli svih šest medalja. Zatim je došla vest iz Ministarstva prosvete da je škola akreditovana. Još 2013. godine smo dobili akreditaciju Ministaarstva prosvete Italije. Osmog juna biće velika audicija za nove đake. Očekujemo i međunarodnu komisiju koja će oceniti sadašnje đake.♦