PRIVREDNA KOMORA/ Prijatelj porodice – nova nagrada privrednicima

PRIVREDNA KOMORA/ Prijatelj porodice – nova nagrada privrednicima

05/06/2018 Off By

 

Ranka Čičak

Privredna komora Srbije, po ugledu na najbolju svetsku praksu, ustanovila je nagradu „Prijatelj porodice” – priznanje kompanijama da su uz dobre poslovne rezultate, u svojim kolektivima izgradile porodično – prijateljsko okruženje koje zaposlenima omogućava usklađivanje rada i roditeljstva.

 

Konkurs za nagradu biće raspisan 1. septembra, a sva preduzeća koja posluju u Srbiji, bez obzira na veličinu, delatnost i vlasništvo, mogu da se kandiduju. U novembru se očekuju prva priznanja.
U Komori objašnjavaju da žele da nagradom „Prijatelj porodice” doprinese efikasnijem sprovođenju vladinih aktivnosti u oblasti populacione politike.

„Sve malobrojnija i starija Srbija nije samo demografski, sociološki i socijalni problem, već pre i posle svega ekonomsko pitanje, jer privređuju i novu vrednost stvaraju ljudi. Bez toga nema ni ekonomskog napretka, ni borbe protiv siromaštva i nezaposlenosti“, rekao je predsednik PKS i upozorio da je od 2005. do 2015. godine broj stanovnika, samo na osnovu prirodnog priraštaja, smanjen za oko 383.000.
Kako je objasnio, nagrada će se dodeljivati jednom godišnje u tri kategorije – mala i srednja preduzeća, velika preduzeća i javna preduzeća.
„Prijatelj porodice”, sa priznanjem „Najbolje iz Srbije”, suštinski će definisati ono što jeste najbolje iz naše zemlje, poručila je premijerka Ana Brnabić.
Kriterijumi za ocenjivanje obuhvataju tržišno-finansijske pokazatelje poslovanja nominovanog preduzeća, usvojene standarde i praksu u oblasti usklađivanja rada i roditeljstva, rezultate u oblasti usklađivanja rada i roditeljstva, percepciju javnosti i zaposlenih, kao i ocene stručnog žirija.

Slavica Đukić Dejanović ispričala je primer privrednika severne Italije koji su svoju demografsku politiku pre više godina obogatili olakšicama zaposlenim roditeljima. Rekla je da mi imamo uređene zakone ali se o njima među poslodavcima malo zna.
Predsednicsa vlade Ana Brnabić , zadovoljna sinoćnim nagradama najboljim srpskim privrednicima kaže da je dobro što s e sada promoviše nova nagrada – prijatelj porodice:
– Biće čast firmama da ponesu ovaj brend. To će se dopasti i njihovim potrošačima. Mi kao odgovorna vlada ćemo ih podržatiu.
Do kraja godine očekuju se prve nagrade. One će biti novčane a i u obliku sertifikata.♦