Skopje: “Afera mercedes” okončana: Gruevski dobio dve godine zatvora

Skopje: “Afera mercedes” okončana: Gruevski dobio dve godine zatvora

23/05/2018 Off By
Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski osuđen je na dve godine zatvora zbog nezakonitosti u nabavci blindiranog automobila.

 

Sudski postupak vodio se protiv tadašnjeg premijera Gruevskog i ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankuloske, po optužnici Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, zbog nezakonitosti u nabavci mercedesa, kupljenog 2012. godine i plaćenog skoro 600.000 eujra.

Gruevski se danas nije pojavio na izricanju presude, a zgradu Osnovnog suda “Skoplje 1” danas su tokom izricanja presude obezbjeđivale dodatne policijske snage, a sinoć je postavljena i metalna ograda. Ispred zgrade suda u vreme izricanje presude okupila se manja grupa pristalica Gruevskog.

O nabavci luksuznog automobila saznalo se 2015. kada je tadašnja opozicija objavila prisluškivani razgovor, u kojem Gruevski od Jankuloske traži da Ministarstvo unutrašnjih poslоva kupi mercedes koji bi on onda koristio, a da javnost to ne zna.

Prema navodima optužnice, Gruevski je kao premijer tražio od ministarke Gordane Jankuloske da imenuje osobu koja će obaviti nelegalnu nabavku novog blindiranog vozila, i favorizuje firmu “Mak Autostar LLC”.

Vlada Makedonije odlučila je u februaru da proda luksuzni blindirani mercedes S600, koji je nabavljen po želji bivšeg premijera.

Pored Gruevskog, u slučaju nazvanom “Tenk” za nezakonitu nabavku “mercedesa S600 gard”, na šest i po godina osuđen je bivši pomoćnik ministra policije Đoko Popovski, koji je potpisao ugovor o kupovini.

Popovski je juče u drugom slučaju Specijalnog tužilaštva osuđen na devet godina zatvora za nezakonitu nabavku policijskih automobila.

Pored zatvorske kazne sudija Dobrila Kacarska je Gruevskom i Popovskom presudila da treba u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude da nadoknade troškove sudsog postupka u iznosu od 325.584 denara (oko 5.280 eura).

U slučaju “Tenk” provoptužena je bivša ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska, za koju je suđenje razvdvojeno “zbog rizične trudnoće”. U slučaju da bude osuđena njoj prijeti kazna zatvora od najmanje pet godina.

Suđenje za nezakonitu nabavku “mercedesa” trajalo je oko tri i po meseca.(Agencije)♦