Mediji na nemačkom jeziku o Vulinovoj izjavi “o promeni politike i okretanju od EU”

Mediji na nemačkom jeziku o Vulinovoj izjavi “o promeni politike i okretanju od EU”

23/05/2018 Off By

 

Veliki broj austrijskih i nemačkih medija prenio je reagovanje ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina da, “ako je Kosovo ključno za EU, treba da krenemo svojim putem”, pa iz ministrove izjave izveli zaključak da Srbija razmišlja o napuštanju evropskog puta.

 

Bečki dnevnik “Die Presse” o tome piše pod naslovom “Srbija razmišlja o promeni politike i okretanju od EU”, a njemački “Zeit” je tekst naslovio gotovo identično sa “Srbija razmišlja o odustajanju od pristupanja EU”, kao i mnogi drugi austrijski i njemački mediji, koji su preneli da Vulin ne smatra pomirenje sa Kosovom mogućim i da Srbija razmatra odustajanje od svojih planova za pristupanje Uniji.
Austrijski i nemački mediji podsjećaju da je Evropska komisija Srbiji stavila u izgled pristupanje Uniji do 2025, ako normalizuje odnose sa Prištinom.

“Ako je za EU ključno rešenje kosovskog problema, problema na čijem nastanku je aktivno učestvovala Unija, onda je vreme da razmislimo o promeni prioriteta u našoj spoljnoj politici”, prenose se riječi Vulina.

Mediji podsećaju da su se prošle nedelje francuski predsjednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel na Samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji izjasnili protiv 2025. kao pristupnog datuma.
Takođe se podsjeća da EU kao najvažniji uslov u pristupnom procesu Srbije zahteva normalizaciju odnosa sa „Kosovom, gde danas žive gotovo samo Albanci“.
“Međutim, srpski nacionalisti od 19. veka Kosovo smatraju srpskom pokrajinom i ne priznaju nezavisnost. Rešenje problema nije na vidiku”, konstatuje “Zeit”.
List navodi i da je uticajna Srpska pravoslavna crkva nedavno upozorila političko rukovodstvo pod predsednikom Vučićem da bi odustajanje od “srca Srbije”, odnosno Kosova, bila “veleizdaja”.(Agencije)♦