Posle Erdoganove posete Sarajevu: “Šteta nanesena BiH i Bošnjacima veća je nego kratkotrajna korist…”

Posle Erdoganove posete Sarajevu: “Šteta nanesena BiH i Bošnjacima veća je nego kratkotrajna korist…”

22/05/2018 Off By

 

Nemački stručnjak za politiku EU prema Balkanu Bodo Veber u razgovoru za bosanske medije kaže da sumnja da će turski upad kroz Erdoganov skup u Sarajevu uveriti puno Bošnjaka u Erdoganov model “demokratije”.

Dodaje da je dobar deo EU suodgovoran zbog toga što bošnjačka politika traži spas u Ankari, a ne Briselu. Kao što je EU i suodgovorna što je Erdoganov režim posle prvobitne demokratizaije i EU integracije, skrenuo s puta.

– No, šteta koju Izetbegović svojim sramnim ponašanjem nanosi i BiH i Bošnjacima daleko je veća nego organičena, kratkotrajna korist. Legitimisao je jednim potezom Dodikov savez sa Moskvom, i dao za pravo onim srpskim i hrvatskim nacionalistima koji decenijama inistiraju na tome da odbrana multietničke države BiH od strane bosnjačke politike nije ništa više od skrivene namere bošnjačke dominacije Bosnom i Hercegovinom, rekao je Veber.

Vjeruje da će dugoročni efekat biti puno manji od trenutnog skandala.
– Bio je to skup za jednokratnu upotrebu za obe strane – Erdogana i Izetbegovića. No, sumnjam da će taj turski upad u Sarajevu uveriti puno Bošnjaka u Erdoganov model “demokratije”, kaže Veber za Vijesti.ba.(Agencije)♦