Skupština – poslanička pitanja: Ako Strazburg zaštiti penzionere – država će “bankrotirati”!

Skupština – poslanička pitanja: Ako Strazburg zaštiti penzionere – država će “bankrotirati”!

22/05/2018 Off By

Ranka Čičak

Opozicioni Poslanici Skupštine Srbije nisu zadovoljni završnom deklaracijom Samita u Sofiji i čini im se da Kosovo nije glavna prepreka ka EU, kako je to rekao predsednik Vučić.

Jovan Jovanović pitao je danas premijerku Brnabić šta će konkretno napraviti vlada kako bi otklonila nedostatke u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije, slobode medija i u drugim sferama koje evropski zvaničnici navode kao razloge čekanja na EU:
– Pitam premijerku koja je preuzela privremeno resor finansija koje sistemsko rešenje za penzije namerava da uvede, s obzirom da je MMF to tražio? Sumnjam da je istina ono što su neki listovi objavili kako MMF traži ukidanje zakona o privremenom uređivanju načina isplata penzija. Ovu organizaciju zanimaju samio konačni rezultati, a to je prvenstveno stabilnost javnih finansija. Ukoliko bi sud u Strazburgu presudio u korist oštećenih penzionera, ta bi se stabilnost ozbiljno narušila. Procenjuje se da bi za svaku godinu važenja ovog zakona Srbija morala oštćenima da isplati oko 200 miliona evra. Predsednik je odmah izjavio da brani najsiromašnije, a da bi usvajanjem ovog predloga MMF drastično bile povećane penzije veće od 50 hiljada dinara. Zakon o penzijama diskriminiše one sa većim penzijama. Predsednica vlade kaže da bi ukudanje ovog zakona smanjila primanja za 80 posto penzionera. Ne znam kako je to ona izračunala. Zbunjuje me i njena izjava da su se penzije ranije usklađivale svake dve godine, a zapravo su se usklađivale dva puta godišnje sa stopom rasta cena i BDP.
Ana Stefanović takođe pita predsednika i premijerku zašto su umanjili penzije veće ofd 25.000 dinara i oteli novac iz novčanika 700.000 penzionera. Za tri ipol godine vlada je svakom sa penzijom od 400.000 dinara otela više od 1.000 evra a penzionerima sa primanjima od 450.000 više od 1.500 evra.
Tatjana Macura ispričala je šta se dogodilo Danijeli Simić iz Doma zdravlja u Dspotovcu:
– Ona je izgubila pravo na specijalizaciju, a kao prvoplasirana sa 60 pona više skinuta je sa liste a na njenom mestu stavljena bratanica potpredsednika PUPSA. Zato što je to rekla Danijela danas trpi torturu od direktora Doma zdravlja, čije su kvalifikacije pod znakom sumnje.
Miroslav Aleksić opširno je objasnio kako se ugrožava sloboda izražavanja:
– Upravo zbog gašenja TV K9 upravo štrakuje glađu njena direktorka Maja Pavlović. Tleviziji je uzeta frekfencija radi duga od 2.5 miliona. Zar to nije odmazda nad medijima koji nisu u službi vlasti? To se desilo i Južnim vestima, Vranjanskim novinama. Mediji bliski vlastima mogu da budu dužni za porez, kako što je dužan Pink više od 7 miliona. Privilegovana TV Kraljevo je upravo iz budžeta dobila 9 miliona dinara, a druge dve lokalne televizije, koje nisu u službi režima – po sto hiljada dinara. Neformalni pritisak na uređivačku politiku pravi se i preko novca za oglase kako i preko projektnog sufinansiranja iz lokalnog budžeta. Dakle, cela država, ministarstva, javna preduzeća, gradovi i opštine finasiraju medije u službi režima da šire njihovu propagandu, a ne da objektivno informišu građane.♦