Skupština Srbije: politika teža od bombardovanja!

Skupština Srbije: politika teža od bombardovanja!

18/05/2018 Off By

Ranka Čičak

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas raspravu o posledicama bombardovanja 1999. godine, ali je odmah došlo do svađe.

 

Iako je predsednica Maja Gojković zamolila da se tema ne politizuje demokrate su za bombardovanje okrivile današnje funkcionere koji su i onda bili na vlasti.
Balša Božović rekao je da se gužva oko bombardovanja i zračenja pravi samo da se zataška trenutak predavanja Kosova:
– Čudno je što niste do sada raspravljali o zračenju i štetnim posledicama bombardovanja. Ono što je vaša politika uradila građanima Srbije je teže od onoga što su uradile bombe. Ne postoji ta bomba koja je unesrećila toliko ljudi kao vaša politika devedesetih. Zato mi predlažemo komisiju za utvrđivanje posledica vaše politike devedesetih godina jer je bombardovanje samo jedna od posledica vašeg ponašanja. Bombardovanje je bilo pogubno pre svega za građane a ne za vas koji ste ga svojom politikom izazvali.
Predsedvajući je opomenuo Božovića, a on je rekao da se ponosi tom opomenom:
– Toni Bler, predvodnik agresije na Jugoslaviju danas je savetnik SNS, prijatelj koji dobija velike projekte i novac kako bi savetovao kako treba da se ponašaju isti ti koji su izazvali bombardovanje.
Maja Gojković je ogorčeno protstvovala i potsetila da su i Italijani u svom parlamentu ispitivali posledice bombardovanja i ocenili ih opasnim i po svoju zemlju.
Božovića su napali svi poslanici iz redova pozicije, ali on je bio uporan:
– Za razliku od onih koji se druže sa Toni Blerom ja sam na javnim mestima uvek osuđivao bombardovanje. Svi smo bili njegove žrtve, osim Slobodana Miloševića, Mirjane Maković, Vojislava Šešelja, Aleksandra Vučića i vas gospođo Gojković, koji ste uzimali državne stanove dok su građani bežali.
U tom času isključen mu je mikrofon ali je on kasnije nastavio:
– Za bombardovane SRJ kriv je NATO pakt, a kriviste i vi koji ste bili agresivni prema Albancima. A danas ste sa Haradinajem koalicioni partner.
Predsednica Gojković je diskusiju Božovića nazvala uvredom i ponavljanjem floskula koje već izgovaraju zagovornici nezavisnosti Kosova:
– Kosovo je 2008. dao Boris Tadić, jer je pobegao u Rumuniju kada su se ovde građani podigli protiv toga. Dao je i Jeremić da bi imao skupe stanove u Njujorku. Vojislav Koštunica povukao je potez i dao ostavku kada je njegova politika propala, kada je shvatio da postoji veliki jaz između Demokratske i njegove stranke. Vi ste 2008 . dozvolili da ode KiM, Vi. Vi ste im posle pomagali vašim odlukama, gospodine Božoviću. Odlukama Demokratske stranke koja je vladala od 2008. do 2012. godine. Vi st im pomogli da se pitanje KiM izuzme iz UN gde imamo više razumevanja i da se preseli u EU. To je bio glogov kolac vaše politike koji ste zabili u sudbinu Srbije. Vi ćete ostati zabeležni u istoriji Srbije gospodine Božoviću i ovim govorom i time što ste jedan od retkih političara koji je pljuno u lice Srbiji.
Aleksandra Jerkov tražila je od predsedavajućeg da ne dozvoljava uvrede demokrata:
– Ne dopuštajte da nas ovde radikalsko – milošičvsko – naprednjačka koalicija maltretira i vređa.♦