Skupština Srbije: počela rasprava o posledicima bombardovanja Srbije 1999. godine

Skupština Srbije: počela rasprava o posledicima bombardovanja Srbije 1999. godine

17/05/2018 Off By

Ranka Čičak

Radikali su danas u Skupštini Srbije ponovo tražili od Aleksandra Vučića da se odrekne zapada i okrene istoku. Poslanik Miljan Damjanović smatra da Srbija ne sme da se odrekne KiM radi ulaska u EU.

Đorđe Vukadinović nije radikal al je rusofil. Takođe traži bolje odnose sa Rusijom. Njemu je neshvatljivo da Španija nije došla u Sofiju da ne bi sedela pored albanskih predstavnika, a naša zemlja je to uradila.
Nenad Božić je pitao dokle se došlo sa istragom oko ubistva Olivera Ivanovića.
Marinika Tepić ogorčna je zbog događaja u Pančevu pa pita Anu Brnabić da li je Vlada obaveštena o korupcijama poroduice Sušec:
– Da li ste upoznati sa korupcijama u apoteci “Pančevo” gde su učestvovali nardni poslanici Željko Sušec i njegova majka Smiljka. Evo javno nudim dokaze iz kojih se vidi da je apoteka Pančevo uplaćivala 40.00 evra na račun zanatske radnje Gigi, čija je vlasnica Smiljka, Željkova mama. Navodno je novac uplaćivan za platnene kese. Firmu Gigi Smiljka je registrovala 30. maja ove godine, a već od jula kreću ogromna isplaćivanja ovoj zanatskoj radnji. Njen sin, naš kolega lično je donosio račune u apoteku “Pančevo”. Željko nije prijavio 40.000 evra u svom izveštaju o svom prihodu Agenciji za borbu protiv korupcije.
Marinika je drugo neprijatno pitanje postavila ministru rada Zoranu Đorđeviću:
– Znate li da se Vladimiru Jovanoviću – Maradoni na kojeg je pucano u Pančevu ispred vrtića gde je doveo dete, upravo pripremaju papiri u njegovom preduzeću Zelnilo da mu se ova nezgoda tretira kao povreda na radu. Maradona je član SNS. Njegova je takmičenja pratio Andrej Vučić, a i ministar pa sam sigurna da Đorđević, ako nema profesionalni, ima bar lični interes da se ovo utvrdi, jer je jasno da se radi o kriminalnom obračunu, a ne o radnom zadatku zaposlenog u Javnom preduzeću Zelenilo.
U nastavku sednice poslanici su raspravljali o obrazovanju Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999 godine na zdravlje naših ljudi.
Darko Laketić, predsednik Komisije rekao je da se procenjuje šteta od 100 milijardi dolara. Konačni broj žrtava nije utvrđen ali se računa da je poginulo 3.000 ljudi, a 7.000 je ranjeno. Korišćeni su avioni A-10 s topovima za municiju koja je pravljena od osiromašenog uranijuma. Municija je bila 30 milimetara, a svaki projektil je nosio 273 grama osiromašenog uranijuma. Postoji informacija da je 112 tačaka na teritoriji KiM gađano tim projektilima, a devet tačaka je na teritoriji centralne Srbije u opštinama Bujanovac, Preševo i Vranje.
Komisija će istraživati i hemijske efekte osiromašenog uranijuma na vodu, zemlju i vazduh. Korišćen je čist i prljav uranijum. Sve je to dovelo do epidemije malignih bolesti koja još traje.♦