Brnabićeva sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda

Brnabićeva sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda

16/05/2018 Off By

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i delegacija Međunarodnog monetarnog fonda, koju je predvodio šef Misije Džejms Ruf, saglasili su se na današnjem sastanku da su reforme tokom prethodne tri godine dale dobre rezultate, zbog čega je važno nastaviti strukturne reforme i tokom 2019. godine i tako obezbediti dalji rast BDP.

MMF je zadovoljan trendom u srpskoj ekonomiji, kao i time da postoji visok stepen saglasnosti sa Vladom Srbije kada je reč o reformama koje treba sprovesti i u narednom periodu.
Predsednica vlade rekla je u razgovoru da je prvi kvartal bio izuzetno dobar. Brnabić je istakla da vlada nastavlja da radi kao i do sada i da nema prostora za opuštanje, kako bi se postigli željeni rezultati u ovoj godini. Istakla je da se razgovara i o planovima za 2019. godinu jer je cilj vlade da se postigne održiv i dimamičan ekonomski rast.
Premijerka Brnabić i šef Misije MMF Ruf razgovarali su o rastu plata i penzija. Predsednica vlade naglasila je da će se visina novog povećanja razmatrati u skladu sa rastom BDP-a i postignutim ekonomskim rezultatima.
Poseban akcenat tokom razgovora stavljen je na mapiranje radnih mesta i utvrđivanje koeficienata zaposlenih, na čemu radi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.
Ruf je istakao da je za MMF novi sistem plata veoma važna reforma i da Vlada Srbije za to ima njihovu punu podršku, kao i da je za realizaciju tog posla neophodna puna saradnja i razmena informacija svih relevantnih institucija.
Premijerka Brnabić je obećala da će se na tom poslu raditi maksimalnom brzinom i da je sada fokus upravo na tome – završetku mapiranja radnih mesta i izrada koeficienata, za šta je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave već pripremilo nacrt zakona.
Na sastanku je bilo reči i o važnosti javnih investicija, obezbeđivanju fiskalne stabilnosti, reformi javnih preduzeća i poreskoj politici.(Press Vlada)♦