Beograd: Potpisan sporazum turističkoj saradnji Srbije i Albanije

Beograd: Potpisan sporazum turističkoj saradnji Srbije i Albanije

15/05/2018 Off By

Ranka Čičak

Potpredsednik vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i teklekomunikacija Rasim Ljajić potpisao je, sa ministrom turizma i zaštite životne sredine Albanije Blendi Klosijem sporazm o saradnji u turizmu. Ljajić je novinarima rekao da se tako stvara zajednički turistički proizvod svih zemalja regiona.

 

Ovome će se priključiti Hrvatska i Bugarska, a sporazumi sa BiH, Cnom Gorom i Makedonijom već postoje:
– Zajednički ćemo bolje privući turiste trećih zemalja. Ukoliko idemo samostalno, šanse su nam manje. Ništa u privredi i politici ne može da deluje kao turizam. Već smo sa Albanijom radili na osvajanju japanskog tržišta, a to su prihvatili Makedonija i BiH. Naši turisti sve više idu u Albaniju, jer je ona jevtina i sve privlačnija. Negde oko 3 do 5 hiljada građana Srbije letuje na albanskom moru. Njihova poseta je mnogo manja tako da je za sada ne registrujemo.
Albanski ministar turizma Blendi Klosi slaže se da turizam donosi najprivlačniju zaradu u privredi i da Albanija i Srbija imaju velike šanse. On poziva da se pomognu tur operateri kako bi saradnja što pre krenula.
Priprema se satanak svih ministara turizma u regionu i usklađivanje zakonske regulative.
Odmah posle potpisivanja sporazuma o saradnji, održan je i sastanak JUTE. Za Balaknekspres je direktor ove organizacije Aleksandar Seničić rekao da već četiri godine JUTA ima Albaniju kao privlačnu turističku destinaciju:
– Jug Srbije već odavno je otrkiro primamljive cene i dobro more u Albaniji. Polupansion u hotelima sa četiri zvezdice u Braču nije veći od 35 evra. To su lepi hoteli koje su već otrkili Poljaci, Ukrajinci , Italijani, Blgijanci, Holanđani. Mi želimo da iskoristimo njihove turte koje putuju za Albaniju kako bi ih dan dva zadržali u Srbiji.
Na pitanje da li politika utiče na turističku saradnju sa Albanijom, Seničić odgovara:
– Uvek utiče, ali mi radimo na tome da nema mržnje. Stari Albanci govore srpski. Trudimo se da objasnimo ljudima iz Albanije da ih ne tretiramo kao Kosovo. Naši turisti moraju da se oslobode predrasuda. Jer Albanija će postati glavna destinacija za Srbiju, jer je jevtina. U septembru ove godine naš će ministar turizma organizovati susret sa kolegama i biti domaćin. Na tom sastanku će se uskladiti sva pitanja koja nisu do sada. Potreban nam je jedinstveni vizni režim, usaglašavanje zakona o turističkim radnicima i vodićima, zatim dogovor o ponašanju prema trećim zemljama.♦