Skupština Srbije: poslanici pitaju zašto žene u Kejzenu štrajkuju, zašto je slaba protivgradna zaštia, ko štiti borske lopove i ko sve krade u Prijepolju

Skupština Srbije: poslanici pitaju zašto žene u Kejzenu štrajkuju, zašto je slaba protivgradna zaštia, ko štiti borske lopove i ko sve krade u Prijepolju

15/05/2018 Off By

Ranka Čičak

Danas je više poslanika u Skupštini Srbije tražilo odgovor od vlade o događajima u smederevskoj firmi Kejzen. Tamo više od 280 žena imaju problema sa neredovnom isplatim zarade pa su štrajkovale. Međutim poslodavci su radnike kaznili.

Njih sedam je dobilo otkaz. Tri radnice su zastrašivane pa su same dale otkaz, ali četiri radnice ne žele da odu. U međuvremenu su se organizovale u sindikat “Sloga” ali je to još više naljutilo gazde. Poslanica Dijana Vukomanović pitala je ministra rada Zorana Đorđevića hoće li podržati radnike u njihovoj želji da štrajkuju a da ne budu kažnjeni.

Poslanik Miroslav Aleksić uplašen je zbog lošeg plaćanja radnika zaduženih za protivgradnu odbranu. Njima se daje 4000 dinara mesečno, manje od svih minimuma, a nisu zaintresovani da rade, a grad je već više puta uništio useve i pokazao koliko su oni potrebni.

Natašu Micić zanima zašto se jevtini stanovi grade samo za vojsku i policiju. Ona ima primedbe i na to što deonica autoputa Obrenovac Ljig nije završena iako je to Zorana Mihajlović još prošle godine obćala. Nataša pominje mnoga nerealna obećanja među kojima je i obećanje da će se ispitati posledice NATO bombardovanja na zdravlje i životnu okolinu. Ona podseća da je za taj posao nadležan Institut za nuklearnu nauku “Vinča” gde radi 311 doktora nauka i 220 doktoranata, a i Agencija za zaštitu od jonizirajućih zračenja i nuklarnu sigurnost.

Veliko interesovanje izazvale su i krađe u RTB Bor. Branislav Mihajlović kaže da je ova krađa odavno poznata, ali su je rukovodioci Bora zataškavali:
– Zaposleni u pogonu zlatare, njih nekoliko, krali su zlato i naglo se obogatili. Čak su i u okolini Bora otkrivene ilegalne topionice zlata. Jedan radnik iz zlatare, koji se naglo obogatio, premešten je na dugo radno mesto. Postajalo je sve jasnije da zlazo nedostaje. Ipak niko ne utvrđuje koliko zlata fali.

O krađi brine i Muamer Bačevac, ali ovog puta o krađi u Prijepolju. Tamo krade ko šta stigne, naravno ako je na vlasti i može:
– Prošle godine je sportskom klubu dodeljeno više od miliion dinara. Ali ove godine – samo 50 hiljada. To j kazna za čestitog čoveka predsednika odbojkaškog kluba Adisa Micanovića koji već osam dana štrajkuje glađu. On je kažnjen zato što je prijavio krađu funkcionera u Prijepolju. Naime dva lokalna političara tražila su da se na račune njihovih rođaka uplati četvrtina iznosa lanjskog budžeta – 250 hiljada dinara. Novac je trebalo uplatiti na račun ženine tetke jdnog od funkcionera, gospodiuna Samira Kandira. Kad je poeska uprava podnela prijavu protiv tekine firme, Adis je došao u nemilost. Poslanik Bačevac tražio je da se njegovo pitanje prosledi Aleksandru Vučiću, koji godinama insistira na nultoj toleranciji korupcije.♦