Od 9. do 13 jula Beograd postaje pozorišni centar sveta!

Od 9. do 13 jula Beograd postaje pozorišni centar sveta!

04/05/2018 Off By

 

Ranka Čičak

Beograd ove godine biće centar kulturne diplomatije. U njemu će se, od 9. do 13. jula, u organizaciji Fakulteta dramske umetnosti (FDU)po prvi put održati Svetski kongres Međunodne federacije za pozorišna istraživanja. Pokrovitelj ove manifestacije je predsdnica Vlade Ana Brnabić.

Slikovni rezultat za Ivana Vujić rediteljPredsedavajuća organizacionog odbora Kongresa, Ivana Vujić, (slika levo) profesorka Fakulteta dramske umetnosti, rekla je na konferenciji za novinare da je u najoštirjoj konkurenciji najvećih gradova sveta Studio – laboratorija izvođačlkih umetnosti FDU u Beogradu osvojio organizaciju ovog događaja. U Beograd će doći više od hiljadu učesnika – profesionalaca, teoretičara i praktičara pozorišta. Tu će biti i više od osamdeset volontera iz čitavog sveta i Srbije. Tema je pozorište i imigracija – pozorište nacija i identitet između migracija i nekretanja. Postaviće se pitanja: kako su pozorište, izvođačke umetnosti i performans odgovorili na pitanja egzila, raseljavanja kroz istoriju a i danas.
Učesnici iz 54 zemlje govoriće o tome i doprineti promenama u kritičkom i kreativnom mišljenju. Tokom petodnevnog Kongresa Beograd će dočekati dr Marvin Karlsona i dr Džin Grejem Džonska iz SAD, zatim dr Bišnuprija Dat iz Indije, dr Džanel Rajnelt iz Engleske, Mivon Li iz Južne Koreje i druge stručnjake pozorišta iz Finske, Australije, Čilea, Japana, Maroka, Švedske, Malte, Nemačke , Irske, Španije…

Na pitanje Balkanekspresarb da prokomentariše jučerašnju tvrdnju poslanika Vojislava Šešelja kako zbog špijunaže i krađe treba hitno da se smene tri ministra – Vujović, Mihajlovićava i Lončar premijerka je rekla da će Šešelju odgovoriti na poslaničko pitanje ovako:
“Srbija ima nadležne organe za istraživanje špijuna i lopova”.

Srbija će prikazati četiri svoja komada među kojima su i Sterijini Rodoljupci .
Ana Brnabić pohvalila je ovaj način kulturne diplomatije i rekla da će uvek podržavati takve susrete:
-U dvadeset prvom veku nema uspešnog društva koje nije bazirano na kulturi, obrazovanju i kreativnosti. ♦