U Skupštini Srbije – “vruća” rasprava o Vojsci

U Skupštini Srbije – “vruća” rasprava o Vojsci

04/05/2018 Off By

Ranka Čičak

Predlog zakona o vojnom obrazovanju bio je danas povod da poslanici Skupštine Srbije jedni drugima kažu teške reči. Svi su tražili odgovor na pitanje ko je upropastio srpsku vojsku i optuživali jedni druge.

Marko Atlagić tvrdi da je stranka bivšeg režima izbacila iz programa srednjih škola i Vojne akademije moralno vaspitanje pod pritiskom NATO pakta i “domaćih nato prašinara”:
– Da je Nenad Čanak s nadimkom Gicoe, imao patriotskog osećanja ne bi petog marta prošle godine izjavio – “spreman sam da priznam nezavsnost Kosova i Metohije”. Čedomir Jovanović, zvani Čeda kalkulator je 29. septembra 2015. godine izjavio da je država Kosovo nepovratan proces. I Saša Janković sa nadimkom Sače prangija rekao je da se zalaže za nezavisnost Kosova i stolicu u UN.
Kad su se poslanici pobunili zbog ovih nadimaka Atlagić je pokazao novine i pomenuo televizije koje su upotrebile ove nadimke.
Marko Zeljug je skrenuo pažnju da upravo oni koji kritikuju danas vojsku treba da odgovaraju za njeno uništenje:
– Oni su uništili vojnu operativu, prodali je u staro gvožđe i ostavili Srbiju nezaštićenu. Građani su im posle na izborima pokazali šta misle.
Aleksandar Martinović optužio opoziciju da je kad je bila na vlasti najbolje srpske oficire predala haškom tribunalu:
– Isporučili ste Pavkovića, Lazarevića, pukovnika Veselina Šlivančevića. Jurili ste ih kao zveri. Isporučili ste Zdravka Tolimira bolsnog. Uhapsili ste ga u Beogradu, čamcem prebacili preko Save u Bosnu i ovde ste objavili da su ga uhapsili pripadnici MUP RS. Sada se pojavljujete ovde u Skupštini i ronite krokodilske suze nad vojskom Srbije, nad KiM i pitate ministra Vulina ko će da obučava našu decu. Da niste radili to što ste radili bilo bi itekako više oficira koji bi obučavali decu kako da sklapaju i rasklapaju automatske puške i vole otadžbinu. A radili ste sve suprotno. Sećate se kako ste generalu Lazareviću nudili na poklon škodu oktaviju, da se dobrovoljno preda, kako ga vi ne biste hapsili.
Martinović je rekao da je vojska Srbije upropašćena do te mere da je ostala bez ikakve borbene moći:
– Srpske generale i oficire u Hag nije isporučivao Aleksandar Vučić nego Vojislav Koštunica. Kada su Vučiću ove godine tražili da isporuči Šešelja on to nije učinio.
Đorđe Komnenski prebacio je opozicionim poslanicima da su odgovorni što su iz Okružnog suda u Nišu 2001. puštena na slobodu braća Mazreku osuđena na po 20 godina zbog otmice 43 civila i napda na Orahovac.
Neđo Jovanović tvrdi da je Koštunica na izborima pred 5.oktobar diskutabilno pobedio, ali se nije išlo u drugi krug. Ipak je posle Slobodana Miloševića pustio u Hag.
Gordana Čomić je na sve ovo zaključila da mi uopšte ne znamo jesmo li devedesetih godina izgubli ili dobili ratove.♦