Garda Vojske Srbije proslavila praznik

Garda Vojske Srbije proslavila praznik

04/05/2018 Off By
Svečanim defileom i prikazom dela tehnike u kasarni „Dedinje“ pripadnici Garde Vojske Srbije proslavili su Dan jedinice.

 

Гарда Војске Србије прославила празник


Svečanosti su prisustvovali izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje s Ruskom Federacijom i Kinom Tomislav Nikolić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa članovima kolegijuma, predstavnici verskih zajednica, organizacija i ustanova Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalnih vlasti, boračkih organizacija i brojne druge zvanice.

– U skladu s naređenjima predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, u skladu s organizacionim promenama u našoj vojsci, Garda će imati još važniju ulogu. Ne samo ulogu onog najlepšeg, onog prvog kog pokažemo pred gostima na ponos i na slavu, već i još snažniju ulogu kao borbene elitne jedinice – rekao je izaslanik predsednika Republike ministar Vulin čestitajući Dan svim sadašnjim i bivšim pripadnicima Garde.

On je naglasio da je Garda uvek bila na ponos svom narodu i na strah onome ko ovom narodu i zemlji misli loše.

Prema njegovim rečima, bio je veliki dan kada je Miloš Obrenović pozvao da se „ono najbolje i najlepše iskupi iz svog naroda“ kako bi se formirala Garda.

– Od tada do danas i veliki Miloš i svaki sledeći vladar Srbije obraćao se onom jedinom zbog čega vredi živeti i postojati, onom jedinom ko nikada nije izgubio ni izdao, onom jedinom što je izvor i razlog našeg postojanja – svom narodu. Iz našeg naroda od tada pa do danas izlazili su najbolji, birali su se među najboljima, da bi sa ponosom i čašću nosili ime Garde – rekao je ministar Vulin, dodajući da je ta elitna jedinica Vojske čuvar Srbije, njene tradicije, ali slobode iznad svega.

On je istakao da su se nizali ratovi koje nismo tražili i koje nismo vodili po svojoj volji, kojima nismo bili ni uzrok ni vinovnik, a da je svaki naš vojnik, a posebno gardista, pokazivao da su Srbi nesalomivi dokle god veruju u slobodu.

Ministar Vulin je zahvalio gardistima na njihovom požrtvovanju, svakodnevnoj upornosti, ljubavi koju osećaju prema svojoj zemlji i bezrezervnoj odluci da za Srbiju i zbog nje žive.

Govoreći o istorijatu Garde Vojske Srbije i njenim današnjim zadacima, komandant te jedinice general-major Milomir Todorović istakao je da je Garda uvek bila u prvim redovima kao snaga i uzdanica vojske.

– Stoosamdeset osma godišnjica Garde Vojske Srbije, koju obeležavamo, povod je i prilika da se osetimo izuzetnim jer pripadamo društvu koje izuzetno ceni svoju vojsku i doživljava je kao deo svog integriteta i sopstvenog dostojanstva. Pripadamo narodu koji slobodu smatra za vrhunsku i bezuslovnu vrednost i u tome prepoznajemo svoju dužnost i obavezu – naglasio je komandant Garde general-major Milomir Todorović, dodajući da je Garda čuvar i garant tih vrednosti.

Današnja svečanost bila je prilika da se uruče priznanja nagrađenim i pohvaljenim pripadnicima Garde, nakon čega su jedinice izvele defile u kojem su, postrojene u podešelone, prikazale deo osposobljenosti i reprezentativnih motornih vozila kojima raspolažu.

Garda obeležava 6. maj kao znak sećanja na dan kada je naredbom knjaza Miloša Obrenovića na Đurđevdan 1830. godine u Požarevcu odabrana prva grupa od 73 naočita mladića od kojih je formirana prva gardijska jedinica u Srbiji.(Press VS)♦