Premijer belgijske vlade  Šarl Mišel ragovarao sa Vučićem i Brnabićevom

Premijer belgijske vlade Šarl Mišel ragovarao sa Vučićem i Brnabićevom

24/04/2018 Off By

Ranka Čičak

Posle razgovora sa predsednikom belgijske vlade gospodinom Šarlom Mišelom, Aleksandar Vučić je novinarima rekao da mu je ovaj susret pomogao da nauči nove stvari i bio prilika da predsedniku Vlade Kraljevine Belgije, koja je prizbnala Ksovo, objasni situaciju u kojoj se nalazi Srbija.

– Srbija i Belgija su prijateljske zemlje sa trgovinskom razmenom koja je od nove godine povećana za 38 posto i iznosi 542 miliona evra. Belgijanci su zainteresovani za srpski turizam u broj gostiju je povećan sa 8 na 12 hiljada posetilaca. Sarađujemo i u oblasti bezbednosti a Belgija Srbiji pomaže i na njenom putu ka Evropi.
Vučić je rekao da ja najveća prepreka na tom putu i glavni uslov – potpisivanje sporazuma sa Prištinom o normalizaciji odnosa:
– To je teško pitanje ali mi smo spremni na kompromisno rešenje, ali za kompromis su potrebne dve strane. Drago mi je što je gospodin Mišel saslušao naše probleme. On smatra da će naš region imati prioritet pri ulasku u Evropu. Taj sporazum sa Prištinom je pitanje naše budućnosti. Hoćemo li našoj deci ostaviti probleme koji su nama drugi ostavili? Kao što smo uspli da pobedimo bankrot imamo šansu i da i ovo rešimo.
Šarl Mišel spada među lidere kojima je najvažnija strateška pozicija:
– Zato su me zainteresovali vaši stavovi. Cenim vaš otvoren pristup. Zaista je potrebna politička odgovornost da se sve ovo reši.
Na pitanje zašto Evropa ne utiče na Albance oko formiranja ZSO predsednik belgijske vlade diplomatski odgovara da će o svemu obavestiti svoje kolege i da će pokušati da isprave neke ideje kako bi EU bila odlučnija.
Vučić je prokomentarisao da je srpski problem što imamo mnogo papira koji pokazuju istinu, ali sila nije na našoj strani:
– Mi smo zavisni, ne od Albanaca već od Amerike i ostalih. Albanci šest od petnaest tačaka Briselskog sporazuma nisu ni pipnuli, a kamo li rešili. Rekao sam da ne verujem da će oni išta da urade. Oni kažiu – šta nas briga, imamo moćne saveznike.
Šarl Mišel razgovarao je danas i sa svojom srpskom koleginicom Anom Brnabić.♦