Strategija razvoja informativnog sektora – od početka!

Strategija razvoja informativnog sektora – od početka!

24/04/2018 Off By

Ranka Čičak

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić podržala je Regionalnu platformu za povoljno poslovno okruženje i pozvala kolege iz Regiona, kao i međunarodne donatorske organuitacije da pomognu.

Zemlje jugoistočne Evrope mogu da daju dobra sistemska rešenja za unapređenje uslova za poslovanje i potrebna im je zajednička platforma. To je zaključeno danas na skupu “Zajedno za konkurentniji region”, koji je organizovao NALED uz podršku nemačke razvojne saradnje i evropske investicione banke.
Ana Brnabić je pomenula elektronske građevinske dozvole koje su iz Makedonije prenete u Srbiju i Albaniju. To je prvi primer uspešnog izvoza dobrih paksi. Brnabićeva je rekla da želimo da izvozimo znanje jer svi imamo nešto kvalitetno da ponudimo – Makedonija E građevinske dozvole i E katastar, Hrvatska fiskalizacije, Srbija program sertifikacije opština po meri privrede i programi za suzbijanje sive ekonomije.
Posle sednice premijerka je novinarima rekla da će pomoći ostvarenje regionalne platvorme. Na pitanje o strategiji razvoja informativnog sektora odgovorila je da je dosadašnji rad na strategiji bio pun sukoba nedorečenosti. Zato je rad na njoj zaustavljen :
– Dogovorili smo se da u ovom poslu pomogne Suzana Vasiljević, savetnica za štamu predsednika Vučića, zato što ona poznaje sve glavne urednike i dugo je u ovom poslu. To ne znači da smo uklonili Ministarstvo kulture i informisanja, jer će oni ostati krovni resor za strategiju.
Pitala sam kada će sve biti gotovo, a Ana je odgovorila da je najvažnije da je napravljen ovaj prvi korak:
– Svi su u prošlosti izlazili iz razgovora, a neki se nisu vratili. U dijalogu se nećemo svaki put složiti. Ali možemo krenuti od tačke kada je neki učesnik napuštio razgovor pa pokušati da rešimo problem.♦