MANTIJE
21/01/2015Izbor Marija Radović
Mantija predstavlja vrstu pite sa mesom. Da bi se napravila potrebno je malo više truda ali se itekako isplati.
Potrebno:
– 500 ml mlake vode
– 1 kašičica soli
– 850 gr brašna
– 700 gr junećeg mljevenog mesa
– 2 glavice crnog luka
– 4 pune kašike masla, ko nema može maslac
– 100 ml ulja
– 1 kašika suhog začina
– 1/2 kašičice bibera
Odozgo:
– 500 ml kiselog mlijeka
– 1 čehno belog luka
Priprema:
– U 750 gr brašna dodati so, promešati malo rukom, pa nalivati vodu i mesiti rukom. Umesiti glatko testo. Potrebno je da se testo dobro izmesi.
– Podeliti na 5 jednakih delova, svaka loptica ima otprilike 250 gr. Napraviti loptice pa pokriti kesom i krpom i ostaviti da odstoji 30 – 60 minuta. Nikako manje od 30.
– Za to vreme sitno iseckati luk, dodati mleveno meso, suhi začin i biber pa izmesiti rukom.
– Otopiti puter sa uljem, na jakoj vatri. Kad provrije skloniti sa vatre. Mora da provrije da bi se maslo i ulje dobro sjedinili.
– Kad jufke odmore razvući svaku na prečnik otprilike 20 cm i svaku premazati sa 2 – 3 kašike otopljenog masla i ulja.
– Slagati krugove jedan na drugi dok mažete.
– Stavite jedan premazeta pa drugi, tako do petog, peti ne mažete.
– Pospite odozgo brašnom, i stavite preko stola neko pletno, najbolje belo pamučno, pa i njega pospite sa malo brašna. Možete raditi i na stolu, ali vam onda treba više brašna, manje se lepi na tkaninu.
– Kada ste naslagali jedan krug na drugi i stavili na tkaninu ( dok stavljate već će početi da se razvlači).
– Razvući oklagijom koliko možete a zatim i rukama do kraja stola.
– Kada ste razvukli isecite deo koji visi sa stola, zadebljanje odstranite nožem ( krajeve ).
– Na ivicu stavite celom dužinom 1/5 nadeva i malo isprskajte sa maslom i uljem .
– Uvijte jedan krug oko mesa pa isecite, tako da sad imate tanku i dugačku rolnicu.
– Tako uradite do kraja sa ostalim testom i mesom.
– Zatim seckajte na dužinu 3 – 4 cm sve rolnice. Dobićete male jastučiće.
– Podmazati pleh prečnika 35 cm pa slagati u krug iseckane kvadratiće, jastučiće, kako hoćete pa premazati ih sa ostatkom masla i ulja.
– Dok motate rerna se grije na 250 stepeni.
– Kada sve poslažete i premažete stavite da se peče dok ne porumeni.
– Na kraju kad je pečeno i kiselo mleko naseckajte beli luk i premažite preko vrelih mantija i ostavite 10 minuta poklopljeno drugom tepsijom da odstoji, pa poslužite posle 10 minuta.<
HRANA
TELEĆE ŠNICLE SA ŠAMPINJONIMA
Izbor Marija Radović Potrebno: 3 teleće šnicle (500 g) 50 g maslaca 2 kašike maslinovog ulja 300 g većih šampinjona 100 g sira gorgonzole 1/2 kašičice muskatnog oraščića 200 ml pavlake 1 kašika prezli Priprema: Teleće šnicle lagano istucati drvenim tučkom i peći na mešavini maslinovog ulja i maslaca po 10 minuta sa svake strane.
Kuvar: MEDALJONI SA LIMUNOM
Potrebno: 600 g svinjskog filea 50 ml ulja 1 limun, so, beli biber 10 g brašna 100 ml belog vina 150 ml slatke pavlake 20 g maslaca peršun 1 kašika vegete Priprema: Meso isecite na 12 manjih
ZIMA: HRANA KOJA GREJE ORGANIZAM
HRANA I ZDRAVLJE ⇒Osećaj hladnoće i snižena telesna temperatura mogu da budu posledica nedovoljnog unosa hrane (kalorija), ali ta situacija nije tipična i retko se odnosi na osobe koje stalno osećaju hladnoću. Za takvu pojavu, osoba bi morala da bude neuhranjena, ispod prosečne telesne težine i sa deficitom masnog tkiva
POGAČICE OD KROMPIRA
Izbor Marija Radović Potrebno: 500 g krompira 250 g brašna malo soli, bibera Za punjenje: 2 paradajza 1 glavica crnog luka 100 g kačkavalja (gaude, trapista…) 1 jaje 3-4 kašike prezli so, biber, začinsko bilje Priprema: