SKUPŠTINA SRBIJE: ADVOKATI SE, KONAČNO, VRAĆAJU!

21/01/2015 Off By

Aleksandar Marinković: Država je problem sa advokagtima mogla da reši i na drugi način, potpuno drugačiji. Ali, ona je krenula demokratskim putem. Napravili smo sporazum s Advokatskom komorom i oni su se saglasili sa izmenama ovih zakona.To nije naš poraz, već pobeda.To je pobeda razuma, demokratije, civilizovanog dijaloga


adv21
Ranka Čičak

RASPRAVLJAJUĆI o amandmanima na izmene zakona vezanih za notare, poslanici su danas Skupštinu Srbije pretvorili u mesto bezočnih obračuna.Mnogi nisu ni imali veze sa temom o kojoj se govorilo.
Ministar pravosuđa, Nikola Selaković u ime Vlade prihvatio je više amandmana.Predlagači iz opozicije protumačili su njegovu dobru volju – porazom.
Janko Veselinović rekao je da će glasati za izmene ovih zakona, jer će se tako priznati poraz ministra i Vlade:
– Priznaće se da ministar nije bio u pravu, da Vlada nije bila u pravu i da je to prvi politički poraz ove Vlade. Ipak, gospodine Selakoviću, ako nema jasnih razgraničenja šta notari mogu da rade, zar se ne može desiti da notari, koristeći svoj službeni položaj i funkciju, obavljaju i poslove koji im ovim zakonom nisu dati. To se dešava i u zemljama razvijenijim od naše.
Poslanik SNS, Aleksandar Martinović rekao je da prihvatanje mišljenja advokata u donošenju ovih zakona ne predstavlja strah i slabost ministra i Vlade, već snagu:
– Država je problem sa advokagtima mogla da reši i na drugi način, potpuno drugačiji. Ali, ona je krenula demokratskim putem. Napravili smo sporazum s Advokatskom komorom i oni su se saglasili sa izmenama ovih zakona.To nije naš poraz, već pobeda.To je pobeda razuma, demokratije, civilizovanog dijaloga. Da li se vi iz bivših režima sećate vašeg ponašanja u sličnim situacijama? Sećate li se usvajanja Statuta AP Vojvodine? Vi tada niste hteli da razgovarate ni sa kim. Ko god je rekao samo jednu kritičku reč protiv Statuta, proglašavan je neznalicom, ekstremistom, nekim ko pokušava da ukine autonomiju Vojvodine, velikosrbinom. Na kraju se dokazalo da je Statut AP Vojvodine u 80 posto odredbi neustavan. Ustavni sud dao je rok od 6 meseci da se ovaj Statut usaglasi s Ustavom SR Srbije.
Ministar Selaković i Vlada pokazali su dobru volju da razgovaraju s kolegama iz Advokatske komore. To je trajalo, ali do sporazuma se došlo. I sada vi, koji ni sa kim niste hteli da razgovarate, koji ste mislili da je vaš politički lider polubog koji se razume u sve, koji je bio i predsednik države i Vlade i stranke i ministar, sada vi kažete da je naš ministar poražen.
Martinović je zaključio da Vlada nije savila kičmu i da su opozicione partije dok su bile na vlasti svele advokate na puke sastavljače kupoprodajnih ugovora:
– A imamo veliki broj dobrih i poznatih advokata koji se ne bave kupoprodajnim ugovorima, već krivicama. I unižavate advokatski esnaf kada ga svodite na agente za nepokretnosti. Oni to nisu, jer je opis poslova advokata mnogo širi. Već mesecima obmanjujete javnost da je advokatima oduzeto pravo da sastavljaju ugovore i da je ono monopolizovano u korist beležnika.
Martinović je dobio aplauz svojih kolega kada je rekao da opozicija prihvata kao slabost svaki trenutak kada Vlada prihvata razgovore i stoički pređe preko nekog udarca ispod pojasa, stizao on sa istoka ili zapada, od unutrašnjih ili spoljašnih faktora:
– Na primer, to što Aleksandar Vučić nije komentarisao baš svaku izjavu Kolinde Grabar, vi tumačite kao slabost. Za vas je slabost i to što mi ne komentarišemo svaki izliv besa i mržnje koji dolazi od stranaka bivšeg režima. Nije to slabost. To samo pokazuje jačinu ljudi koji vode Vladu i Srbiju. Pokazuje da Srbija može da se vodi i drugačije nego što ste je vi vodili- civilizovano i demokratski, ali s vrhunskim nacionalnim interesima.
Opozicija je komentar Martinovića da se moglo ići i drugim putem , bez razgovora sa dvokatima, shvatila kao pretnju. Kada je to predbacila Martinoviću, on je s nervozom rekao kako treba da se stide i sete ubistva Ranka Panića. Predsednica Gojković isključila je u tom trenutku mokrofon svom stranačkom kolegi.
Poslanik Borislav Stefanović pohvalio je predsednicu, ali joj je zamerio što Martinoviću nije izrekla opomenu:
– Zna se ili se ne zna, ali će se znati ko je konkretno odgovoran za to ubistvo na tom događaju koji je organizovao gospodin Toma Nikolić i Šešelj.
Poslanici su izglasali zakone vezane za notare i advokate i oni stupaju na snagu istog dana kada se pojave u Sužbenom glasniku. Tako je stavljena tačka na advokatske nemire i štrajkove, koji traju od polovine septembra prošle godine. <


SRBIJA

.

advokati protestSKUPŠTINA SRBIJE: ZAŠTO SU PROTESTVOVALI ADVOKATI?

  Zbog štrajka advokata, koji traje od 17 septembra prošle godine, Advokatska komora Srbije i Ministarstvo pravde su

 

sku191SEDNICA SKUPŠTINE SRBIJE: IZGLASANE IZMENE ZAKONA O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA I ZAKONA O FONDU ZA RAZVOJ

Izmenama Zakona o privrednim društvima Telekomu se omogućava da ne mora da poništi svoj paket vlasništva od 20

 

telekomSEDNICA SKUPŠTINE: RASPRAVA O TRI ZAKONA NEOPHODNA ZA DALJI RAZVOJ PRIVREDE

Poslanici Demokratske stranke odmah su rekli da neće podržati izmene Zakona o privrednim društvima zato što se radilo

 

 

jerkovaVANREDNO ZASEDNAJE SKUPŠTINE SRBIJE: PITANJA POSLANIKA

Aleksandra Jerkov: Gospodin Vučić je postao alergičan kad se pomenu tajkuni koji se polako stvaraju u njegovom najbližem