ZIMA: HRANA KOJA GREJE ORGANIZAM

09/01/2015 Off By

HRANA I ZDRAVLJE ⇒Osećaj hladnoće i snižena telesna temperatura mogu da budu posledica nedovoljnog unosa hrane (kalorija), ali ta situacija nije tipična i retko se odnosi na osobe koje stalno osećaju hladnoću. Za takvu pojavu, osoba bi morala da bude neuhranjena, ispod prosečne telesne težine i sa deficitom masnog tkiva. Također, neki ljudi osećaju da im je hladno nakon konzumiranja oblinog, masnog obroka. Ali, to se da lako objasniti: za varenje većih količina hrane neophodna je metabolička energija


rucak

KONTROLA telesne temperature odvija se u komplikovanom procesu pod nazivom termoregulacija. Ovaj proces uključuje rad bezmalo svih telesnih organa i sistema: mozak i nervni sistem, kardiovaskularni sistem, žlezde s unutrašnjim lučenjem i hormonalni sistem, kožu, masno tkivo, mišiće i jetru.
Naš subjektivni osećaj toplote i hladnoće ne poklapaju se obavezno sa stvarnom temperaturom tela, što dodatno komplikuje stvari, prenosi portal Ljepota i zdravlje.
Osećaj hladnoće i snižena telesna temperatura mogu da budu posledica nedovoljnog unosa hrane (kalorija), ali ta situacija nije tipična i retko se odnosi na osobe koje stalno osećaju hladnoću. Za takvu pojavu, osoba bi morala da bude neuhranjena, ispod prosečne telesne težine i sa deficitom masnog tkiva. Također, neki ljudi osećaju da im je hladno nakon konzumiranja oblinog, masnog obroka. Ali, to se da lako objasniti: za varenje većih količina hrane neophodna je metabolička energija.
S druge strane, mnogi kažu da im je toplije nakon konzumiranja vrućeg napitka ili hrane, kao i kada obrok sadrži ugljene hidrate. Ovo poslednje ima naučno objašnjenje: ugljeni hidrati se brzo vare te se i energija brzo oslobađa. Inače, gotovo sve vrste zdravih namirnica sadrže određenu količinu ugljenih hidrata: voće, povrće, žitarice, mahunarke, začini i začinsko bilje, kao i posni mlečni proizvodi. To znači da već uzimate razumnu količinu ove vrste materije. Takođe, fizička aktivnost, naročito ako vodite sedentarni način života (većinom sedite), apsolutno doprinosi da vam bude toplije.

Sagorevanje kalorija

Pretpostavlja se da ekstrakti nekih egzotičnih biljaka (u formi suplementa), ljuti začini i namirnice kao što su ljute paprike, senfa, vinskog sirćeta, guarane i zelenog čaja, ubrzavaju metabolizam, pa tako i sagorijevanje masnoća.
Takođe, dokazano je da ispijanje većih količina hladne vode pokreće termogenezu – organizam mora da je zagrije, što zahteva potrošnju energije. Međutim, ovaj termogeni učinak, iako realan, nije značajan, naročito ako osoba želi da smrša.
Konzumiranje ovih namirnica može da pomogne, ali ako se usredsredite samo na njih, nećete ostvariti cilj (smršati ili ozdraviti). Važnije je izmeniti nekoliko životnih navika – prvenstveno navike u ishrani – koje će izazvati višestruke koristi.

Namirnice koje greju

Objektivno, sve vrste namirnica su termogene, jer organizam mora da koristi energiju za proces varenja. No, ne izazivaju sve namirnice isti efekat. Mlečni proizvodi se nalaze na dnu liste (najmanji termički efekat), a na vrhu liste su posni proteini u čvrstoj hrani, naročito:


pileća prsa
ćureća prsa
meso divljači
veoma posno crveno meso
gotovo sve vrste ribe
školjke i drugi morski plodovi
belance (umereno konzumiranje celih jaja)


Ovoj listi mogu se dodati i proteinski napici, jer mogu značajno da doprinesu ukupnom unosu proteina kroz ishranu. Većina eksperata smatra da čvrste, integralne namirnice vrše mnogo veći termogenski efekat nego što se veruje, a da su proteini iz sadržaja ovih namirnica termički efikasniji od onih iz tečne hrane.
Zato je važno da veći dio dnevnih kalorija uzimate iz čvrste, integralne hrane. Osim ovog argumenta, dokazano je da su kalorije iz tečnosti manje efikasne u aktviranju mehanizma glad-sitost u mozgu i gastrointestinalnom traktu, zbog čega postoji mogućnost preteranog unošenja “tečnih” kalorija.
No, jedno je sigurno: proteini su termički najefikasnija vrsta makronutrienata, a za proces varenja i prerade utroši se 30 posto njihovog kalorijskog sadržaja. To je i razlog zbog kojeg se ishrana bodibildera zasniva na posnim proteinima!
Naravno, većina ostalih ljudi treba da kombinuje proteinsku osnovu s određenom količinom i vrstama esencijalnih masnih kiselina, mnogo zelenog povrća i pravom količinom prirodnog skroba i integralnih žitarica.
Sprovodeći ovaj plan ishrane, vaš organizam će se pretvoriti u turbo mašinu za sagorijevanje masti, i to bez primjene lijekova i suplemenata, čudotvornih dijeta i hirurških zahvata.

Namirnice, pića i začini s najvećim termogenim efektom

 

Termogene namirnice prirodno ubrzavaju metabolizam i sagorijevaju kalorije. A termogeneza – produkcija toplote – jeste jedan od biohemijskih procesa koji čine metabolizam.

Namirnice bogate proteinima

Obrok bogat ovom vrstom hranljivih materija ubrzava metabolizam 30 posto, dok ga obrok bogat ugljenim hidratima ubrzava samo četiri posto.

Losos i tuna

Istraživači su otkrili da je grupa ljudi, koji su jeli ove dve vrste riba, izgubila 22 posto više telesne težine od grupe koja je držala dijetu koja nije uključivala lososa i tunu.

Celer

Ova vrsta povrća zapravo sagoreva mnogo više kalorija nego što ih sadrži.

Pića: hladna voda, zeleni čaj, kafa.

Začini: jabukovo sirće, crvena ljuta papričica, cimet, semenke lana, beli luk, đumbir, senf, čili sos, peršun i salsa.<

HRANA

pogacice od krompiraPOGAČICE OD KROMPIRA

Izbor Marija Radović Potrebno: 500 g krompira 250 g brašna malo soli, bibera Za punjenje: 2 paradajza 1 glavica crnog luka 100 g kačkavalja (gaude, trapista…) 1 jaje 3-4 kašike prezli so, biber, začinsko bilje Priprema:

 

Juneca corba sa renom3HRANA: JUNEĆA ČORBA SA RENOM

 Potrebno: 3 šargarepe 2 korena peršuna 2 paškanata manji koren celera 150 g luka 600 g junetine 500 g krompira 200 g graška (konzerva) ulje za prženje 1,5 l supe (instant) kašika mlevenog kima kašika sušene majčine dušice kašika aleve paprike g supe (instant) so, biber i kašika rena