Evropske parlamentarke iz Hrvatske pitaju šta će EK preduzeti posle prijetnji Vojislava Šešelja

Evropske parlamentarke iz Hrvatske pitaju šta će EK preduzeti posle prijetnji Vojislava Šešelja

19/04/2018 Off By
Hrvatske evroparlamentarke Marijana Petir i Ruža Tomašić uputile su pitanje Evropskoj komisiji namerava li da interveniše zbog prijetnji poslanika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i da reaguje na činjenicu da je Šešelj, koji je osuđen za ratne zločine, član srpske skupštine.

 

Petirova je 17. aprila uputila poslaničko pitanje Evropskoj komisiji reagirajući na pretnje Vojislava Šešelja upućene predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

Potsetimo: Šešelj je pretnje uputio Tomislavu Žigmanovu, predsedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i poslaniku u Skupštini Srbije kao i poslaniku Nenadu Čanku, predsedniku Lige socijaldemokrata Vojvodine, a zatim i poslanici Demokratske stranke Aleksandri Jerkov tokom sednice Skupštine.

Hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu Marijana Petir napominje da “do danas, službene vlasti Srbije nisu reagovale, čak ni posle otvorenih poziva hrvatskih poslanika u Skupštini Srbije da se osudi javno pozivanje na kaznena dela protiv čovečnosti. Iako se radi o osobi osuđenoj za ratne zločine, Šešelj još uvijek obavlja poslanički manda u Skupštini Srbije“.
Iz kancelarije evroparlamentarke Ruže Tomašić (HKS/ECR) ujuče je saopšteno da je i Tomašićeva u službenu proceduru Evropskog parlamenta i Evropskoj komisiji poslala pitanje kako je na isti dan kada je objavljen paket za proširenje EU-a u srpskom parlamentu poslanicak Aleksandra Jerkov “primitivno i varbarski napadnuta od strane poslanika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja”.

Tomašićeva Evropsku komisiju pita planira li, u skladu s istaknutim prioritetima, da interveniše kako bi zaštitila bezbednost poslanica Jerkove i kako bi osobe koje su učestvovale u incidentu dobile odgovarajuće kazne.(Agencije)♦