Priština: Vlada menja Zakon o KBS da bi formirala vojsku bez glasova Srpske liste

Priština: Vlada menja Zakon o KBS da bi formirala vojsku bez glasova Srpske liste

19/04/2018 Off By

 

Prištinski dnevnik Zeri piše da Vlada Kosova planira da kroz izmenu zakona o Kosovskih bezbednosnih snaga ipak formiranju vojsku. Ministarstvo KBS-a obećava da će 30. aprila poslati Vladi Nacrt zakona o vojsci.

Iako je prošlo skoro pet godina od početka rasprave o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage, još uvek nije poznato šta će biti epilog ovog procesa.
To je zato što Srpska lista ne podržava izmenu Ustava za ovu transformaciju.

Premijer Ramuš Haradinaj je pre nekoliko dana rekao da Srpska lista prilikom ulaska u koaliciju nije obećala da će glasati za vojsku i da je jedini način formiranja vojske preko zakonskih izmena.
“Srpska lista za svoje glasove za formiranje Vlade nije dala obećanje za vojsku. To nije deo našeg dogovora. Potrebno nam je još šest do sedam meseci da popravimo odnose sa Srpskom listom i nema toliko vremena za vojsku. Jedina opcija koju vidim je zakon Kosova o formiranju vojske,” rekao je on.

Međutim, članovi Komisije za nadzor Kosovskih snaga bezbednosti smatraju ovu mogućnost manje verovatnom. Kažu da vojska neće moći da se formira bez koordinacije sa međunarodnim organizacijama.(Agencije)♦