GazetaExpress: Hapšenje Marka Đurića nanelo je štetu samo Prištini

GazetaExpress: Hapšenje Marka Đurića nanelo je štetu samo Prištini

07/04/2018 Off By

 

Prištinski portal “GazetaExpress bavi se nedavnim hapšenjem direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića. Piše:

 

“Mnogi bi mogli biti zadovoljni što je šef takozvane Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, Marko Ðurić, sa lisicima na rukama proveden prištinskim ulicama, diplomatski gledano, Kosovo je izgubilo. Ovo je jasno rekla i evropska zvaničnica Angeline Eichorst, da je život glavnog pregovarača Beograda u briselskom dijalogu bio u opasnosti.
Ono što je usledilo nakon hapšenja Marka Ðurića u Severnoj Mitrovici i njegovo povlačenje sa lisicama na rukama po centru Prištine, nanelo je štetu Kosovu”, piše portal “GazetaExpress”. Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, Marko Ðurić, sa lisicima na rukama proveden prištinskim ulicama, “diplomatski gledano, Kosovo je izgubilo”.
Portal tvrdi da, iako je Kancelarija Vlade Srbije “formirana sa zadatkom da provocira Kosovo”, hapšenje Ðurića privuklo je pažnju međunarodnih zvaničnika EU, poput američkog diplomate Metjua Palmera, koji se sa njim sastao u Beogradu i evropske zvaničnice Angeline Eichorst, koja je dva dana provela u Prištini. Da je Priština izgubila hapšenjem Ðurića, potvrdila je i Angelina Eichorst, koja je osvrnuvši se na nedavne događaje u Mitrovici i Prištini iznela niz kritika na račun kosovskih vlasti i ocenila da je život glavnog pregovarača Beograda u briselskom dijalogu bio u opasnosti. Poseban naglasak je dala nastavku dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, i nedavnim događajima u Mitrovici, što je ugrozilo sigurnost glavnog pregovarača Srbije – i mnogih ljudi koji žive i rade na severu”.♦