Priština: podignute optužnice protiv 11 funkcionera

Priština: podignute optužnice protiv 11 funkcionera

07/04/2018 Off By
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv jedanaest funkcionera i političara. Među optuženima su sadašnji kosovski ministar, nekadašnji poslanici, zamenici ministara, generalni sekretari, savetnici, bivši predsednik SO-a Prizren, i više direktora Odbora u javnim preduzećima, saopšteno je iz ovog kosovskog tužilaštva.

Predmet se naziva “Pronto”, što je naziv i serijala tekstova i audio zapisa telefonskih razgovora najviših kosovskih zvaničnika koje je 2016. godine objavio portal Insajderi u okviru Dosijea šefova. U prisluškivanim razgovorima jedan od lidera Demokratske partije Kosova, Adem Grabovci, dogovarao je sa svojim političkim saborcima, uključujući kosovskog predsednika, Hašima Tačija, kojeg je oslovljavao sa “šefe” – zapošljavanje njima odgovarajućih lica, biranje predsednika i članova odbora u javnim preduzećima i nezavisnim agencijama. Upravo se u saopštenju tužilaštva podseća da su “slučaj objavili mediji, otkrivajući aktivnosti i metode rada u okviru interesnih grupa, na osnovu čega je tužilaštvo iniciralo istragu”, što je, ističu – rezultiralo optužnicom.

Kosovsko tužilaštvo saopštilo je samo inicijale optuženih, dok su kosovski mediji preneli da se radi o ministru za inovacije Besimu Bećaju, ali i članovima PDK-a – Ademu Grabovciju, Zenunu Pajazitiju, Fatmiru Šurdaju, Njazi Krejziuju i drugim zvaničnicima ove stranke.

Osim što su dogovarana kadrovska rešenja, Insajderi je izveštavajući o telefonskim razgovorima, preneo da su ovi razgovori otkrili i odnos PDK-a prema manjinskim poslanicima.

U razgovorima su koristili pogrdni termin za Srbe na albanskom “shkije”, a za Rome “magjup”.

Upravo je jedan od poslanika romske nacionalnosti u Skupštini Kosova 2016. i zatražio objašnjenje zbog izrečenih uvreda, zbog čega se tadašnji i sadašnji predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji, izvinio.

“Prema optužnici, okrivljeni su zloupotrebili službeni položaj, sarađivali međusobno, dajući privilegije i nezakonit prioritet licima koja su se nadmetala za važne pozicije kao što je mesto direktora javnih preduzeća, izvršnog direktora Agencije za registre u Ministarstvu unutrašnjih poslova, šefa Agencije za medicinske proizvode i koordinator centra za civilnu registraciju u opštini Klina, negirajući i ograničavajući slobodu i prava drugih kandidata, garantovanih zakonom,” stoji u saopštenju tužilaštva Kosova.

Insajderi je tokom 2016. objavio niz tekstova, nakon što je došao u posed oko 1.000 telefonskih razgovora zvaničnika.

Tada je izostala reakcija institucija, a u Prištini su održavani i protesti građana protiv, kako su izveštavali mediji, “klana pronto”.(izvor KoSSev)♦