Konferencija za medije Vučića i Dodika: Srbija nesebićno pomaže RS

Konferencija za medije Vučića i Dodika: Srbija nesebićno pomaže RS

03/04/2018 Off By

 

Ranka Čičak

Posle današnjih razgovora predsednici Srbije i Republike srpske, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik rekli su novinarima da su odnosi dve zemlje veoma dobri.

 

Upravo se završavaju škole, putevi i drugi objekti koje u RS finansira Srbija, a priprema se druga tura pomoći koja će obradovati građane RS.

Predsednik Vučić kaže da je bila srpska ideja da se 500.000 evra uloži u obnovu pravoslavnik manastira u RS. Srbija pomaže i u programima zapošljavanja i u pomići mladim preduzetnicima.

Predsednik Dodik zamolio je Srbiju da pomogne u izgradnji magistralnog puta Gacko – Foča. Vučić kaže da odluka o tome još nije donesena, jer se čekaju krajnji prošlogodišnji rezultati poslovanja srpske privrede. Ali, novaca ima, jer je do sada privreda rasla stopom od 4 posto i budžet je pun. Srpskom predsedniku je važno da se pomogne Republici Srpskoj, kako narod tamo ne bi napuštao svoja ognjišta.

Novac iz Srbije biti će podeljen svim građanima, bez obzira na političko opredelenje, pa će ga dobiti i onih 5 opština gde nije na vlasti partija Milorada Dodika.

Sledeće nedelje Vučić će posetiti sajam u Mostaru zajedno s Dodikom, a zatim će njih dvoje posetiti Trebinje i vrtić koji tamo gradi Srbija, a posetiti će i tamošnju Komercijalnu banku. Posetiće i druge gradove gde žive Srbi, kako bi videli kome treba pomoć.

Predsednik RS kaže da je i ranije stizala pomoć i Srbije, ali deklarativna, a sada je konkretna. Srbija je pomogla u prošlim poplavama, izgradnji škole u Šamcu, u izgradnji mosta Bratunac – Ljubovija.Most uistinu još nije pušten u saobraćaj zbog administrativnih problema koje pravi Sarajevo.

Na pitanja novinara da oceni napade koji od opozicije stižu na njega, predsednik Srbije je rekao da je opozicija neozbiljna. U Nišu se zna da Zoran Živković huška narod i organizuje mitinge povodom odluke da se aerodrom preda državi. Od toga je jedina korist da se pravi politička nestabilnost, a opozicija se nada da bi tako mogla doći na vlast.♦