Posanička pitanja u Skupštini Srbije: ko je ovlastio Vučića da obavlja razgovore po svetu?

Posanička pitanja u Skupštini Srbije: ko je ovlastio Vučića da obavlja razgovore po svetu?

03/04/2018 Off By

 

 

Ranka Čičak

Sanda Rašković  pitala je danas Aleksandra Vučića na osnovu kojih i čijih ovlašćenja on obavlja razgovore po svetu:

-Skupština Srbije nije dala nikakvo odobrenje  ni platformu za vođenje pregovora. Možda je to učinila Vlada. Mi iz medija doznajemo o najrazličitijim predlozima o podeli Kosova, razmeni teritorije – jug Srbije za sever Kosova, o stolici u UN. Mi znamo da, pored Skupštine i Vlade i Ustav može da spreči svaku improvizaciju, a ni jedan od predloga koji se objavljuju ne spada u ustavna rešenja. Zato pitam na osnovu čega predsednik vodi razgovore o KiM?

Beogradski aerodrom i niška kriza

 

Građanski nemiri zbog poklanjanja aerodroma Konstantin Veliki u Nišu uzbudili su poslanike opozicije, ali i vladajuće koalicije.

Goran Ćirić sumnja da se nešto sumnjivo krije u tome što nije objavljen  ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma Nikola Tesla .

Miroslav Aleksić pita zasto Vlada baš u ovom trenutku preuzima aerodrom u Nišu. On pita da li je ugovorom o koncesiji koji je Vlada potpisala sa francuskom firmom  Vansi, preuzela obaveze da se ne razvijaju drugi aerodromi u zemlji, zbog konkurencije. Njego treće pitanje je zasto je vlada obrazložla koncesiju u Beogradu objašnjenjem da nije u stanju da vodi računa o aerodromu, a sada  preuzma Niški:

– Da li to znači da zbog interesa stranaca treba da žrtvujemo javni interes građana iz svih delova Srbjje? Da se neće razvijati ni aerodrom u Nišu, ni Morava u Laćevcima, ni aerodrom Ponikve?

Tatjana Macura pozvala je Zoranu Mihajlović da poslanicima dostavi tajni ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma.

Aleksandar Martinović usmerio je niški problem prema opoziciji:

-Tiče se odgovornosti bivšeg režima, od  Zorana Živkovića, do Mirka Cvetkovića za stanje na aerodromu Konstantin  Veliki. Vada Srbije na čelu sa Mirkom Cvetkovićem 2010 godine stavlja građane Niša u dužničko ropstvo prenoseći vlasništvo nad aerodroom na grad Niš, uz obaveze koje se mere miliijardama dinara. Zoran Živković, koji ovih dana najviše ustaje protiv odluke grada Niša da aerodrom vrati dtžavi, bio je gradonačelnik Niša, a zatim premijer, zaboravlja da grad Niš nije ni 2010 godine, a ni danas u stanju da obezbedi sredstva za normalno funkcionisanje aerodroma. Sve je posledica njegovog neodgovornog ponašanja. Aerodrom je počeo normalno da radi tek 2014 godine, kada je Vlada dala subvencije, pa se broj putnika povećao sa 1335 na  331.582 putnika. Aerodromu trteba još 20 milioa evra. Zato tražim od Vlade Srbije da kaže kolika je odgovornost Zorana Živkovića i Mirka Cvetkovića za štete koje su naneli aerodromu Konstantin Veliki.

 

Šešelj rekonstruisao Vladu

U svom grubom maniru, poslanik Vojislav Šešelj pitao je premijerku Anu Brnabić zašto je saopštla javnosti da rekonstrukcija Vlade nije prioritet i da treba čekati da se stabilizuju stvari oko Kosova i Metohie, pa tek onda rekonstruisati Vladu:

-Treba upravo obrnuto. Nama je potrebna konsolidovana Vlada, da bi se ozbiljnije suočavali sa problemima koji nam  slede povodom KiM. Nama treba homogena Vlada, sastavljena isključivo od patriota. Zato pod hitno treba izbaciti Zoranu Mihajlović. Ja sam prošli put novinarima i ministrima podelio materijal koji  je ona na svoju ruku poslala ambasadi SAD u Beogradu gde predlaže sklapanje međunarodnog ugovora po kome bi američke firme imale apsolutni prioritet u infrastrukturnim radovima u Srbiji i bez konkursa  bi dobijale poslove. Kad su je novinari pitali, ona je nešto smandrljala kako je to samo prednacrt. U Vladi niko nije znao, pa ni sam premier, Ana Brnabić, koju sam direktno pitao, a ona potvrdila da nema pojma o tome.

Šešelj traži da se iz Vlade hiitno izbaci i ministar zdravlja, Zlatibor Lončar:

-Aleksandar Vučić je nedavno saopštio da se u Srbiji  svake godine 3 ipo milijarde evra izdvaja za zdravstvo, a od toga jedna milijarda negde nestane. Gde nestane? Nestane u  mafijaškim rukama, nestane u nabavci opreme, tehnike, delova. U Vladi ne sme biti neko ko po svoje mišljenje ide u zapadne ambasade, pogotovo u Američku i Britansku.U vladi ne sme biti neko kome je preče da puni svoje džepove na štetu zdravlja nacije.♦