Srpska lista u Beogradu: formiraćemo sami ZSO

Srpska lista u Beogradu: formiraćemo sami ZSO

27/03/2018 Off By

Ranka Čičak

Zajednica srpskih opstina biće osnovana 20 aprila, na dan kada je, prema Briselskom sporazumu, pre 5 godina trebalo da se formira. To su rekli novinarima direktor Kancelaije za Kosovo, Marko Đurić i predstavnici Srpske liste, posle razgovora sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Oni su obavestili Vučića da izlaze iz kosovske Vlade, a on je podržao njihovu odluku.

Marko Đurić potvrdio je da je odluka o istupanju iz kosovske Vlade dobila podršku najviših vlasti u Beogradu:
-Oni ne žele da budu samo dekor u Vladi. Više od 80 njihovih amandmana vezanih za bolji život Srba na KiM je u Prištini odbijeno. Niko nije želeo ni da sasluša njihove intervencije da se puste nedužno uhapšeni Srbi. Ni jedan od razloga zbog kojih su oni ušli u Vladu nije ostvaren.Čekali smo pet godina da Albanci ispune dogovor potpisan u Briselu o formiranju ZSO, ali to oni nisu želeli da urade. Sada će Zajednicu srpskih opština da osnuju sami Srbi. Ja pozivam svakog Srbina kome se nudi da uđe u takozvanu vojsku kosova, da odbije.
Goran Rakić iz Srpske liste najavio je za sutra u Kosovskoj Mitrovici sednicu svih 10 srpskih opština :
-Oni se ujedinjuju protiv Srba, vreme je da se i mi ujedinimo.
Marko Đurić je jos pre nekoliko dana na pregovorima u Briselu predosetio neprijatne dogadjaje:
-Već tada je bilo jasno da prave sve kako bi obezvredili dijalog. Ponašali su se tako prosto i vređali, da im je predsednik Vučić odbrusio i nije dozvolio da vređaju. Ono što su uradili u ponedeljak je samo pokušaj da nas uplaše i da okupiraju severnu Mitrovicu. Mi smo pokazali da ih se ne plašimo. Ja ću ponovo ići u Mitrovicu i to ću raditi uvek. A siguran sam da su u tom brutalnom ponašanju imali podršku zapada. Inače, posle svega što sam preživeo, osećam se dobro. ♦