Zrenjanin: dečji pozorišni festival Crvenog krsta Srbije

Zrenjanin: dečji pozorišni festival Crvenog krsta Srbije

27/03/2018 Off By
Crveni krst Srbije, po peti put, u Zrenjaninu od 28. do 30. marta organizuje Festival dečjih pozorišnih predstava. Festival je deo programa „Promocija humanih vrednosti“ koji ima za cilj smanjenje nasilja među mladima. Predstave će se izvoditi u Narodnom pozorištu Zrenjanina.

Švajcarska agencije za razvoj i saradnju (SDC) finasijski je podržala održavanja festivala dečijih pozorišnih predstava.

Na Festivalu će učestvovati oko 300 „malih glumaca“, kao i edukovani mladi volonteri Crvenog krsta i prosvetni radnici iz 26 sredina u Srbiji. Tokom trajanja Festivala učenici trećeg i četvrtog razreda osnovne škole, prikazaće svojim vršnjacima predstave koje sadrže poruke o značaju tolerancije i poštovanja različitosti. Predstave su osmišljavane u skladu sa temama programa „Promocija humanih vrednosti“, a to su: tolerancija, nenasilna komunikacija, lični, grupni i kulturalni identitet i poštovanje različitosti, prevencija diskriminacije i stigmatizacije, rodna ravnopravnost, dečja prava i prevencija nasilja u elektronskim medijima. Deca učesnici festivala će izvoditi predstave u trajanju od po 15 minuta.

Tokom prošlogodišnjeg festivala, koji je održan u Beogradu, po odluci žirija, najupečatljivije predstave su imali: Crveni krst Sombor, Užice i Kovin. Za najboljeg „glumca“ izabran je dečak koji je glumio u predstavi Crvenog krsta Mladenovac, a „glumica“ u predstavi Crvenog krsta Kragujevac. Najbolju scenu i kostime prošle godine prikazao je Crveni krst Mionica.

Na ovogodišnjoj manifestaciji u Zrenjaninu svoja znanja i talenat će prikazati deca iz 26 gradova i opština sa teritorije Republike Srbije i to iz: Vrbasa, Sombora, Zrenjanina, Novog Sada, Kovina, Rume, Starog Grada, Voždovca, Čukarice, Rakovice, Mladenovca, Šabca, Mionice, Gornjeg Milanovca, Kragujevca, Kraljeva, Svilajnca, Paraćina, Trstenika, Ćićevca, Požege, Ivanjice, Užica, Negotina, Zaječara i Vlasotinca.

I ove godine će organizacije Crvenog krsta u gradovima i opštinama, nakon festivala, učenicima osnovnih škola u svojoj sredini, prikazati pozorišnu predstavu, koju su osmislili u okviru programa “Promocija humanih vrednosti“ i prikazali je u Zrenjaninu.(Press CKS)♦