26. mart

26. mart

26/03/2018 Off By

 

–1827. U Beču umro nemački kompozitor Ludvig van Betoven. Autor 9 simfonija, 32 klavirske sonate, 5 koncerata za klavir i orkestar, jedne opere, kamernih kompozicija, misa. Poslednjem ispraćaju maestra iz Bona prisustvovalo 30.000 Bečlija.


1881. Rumunija postala kraljevina, a Karol I iz nemačke dinastije Hoencolern-Sigmaringen, proglašen kraljem.

–1881. – Umro je srpski glumac i reditelj Narodnog pozorišta u Beogradu Aleksa Bačvanski, umetnik krupnog glumačkog formata i širokog dijapazona, nastavnik u prvoj beogradskoj glumačkoj školi. Znatno je uticao na razvoj glume u Srbiji. Nesrećnim slučajem izgubio je vid i u poslednjoj godini života glumio je slep. Režirao je “Posmrtnu slavu kneza Mihaila”, kojom je 1868. otvorena nova zgrada Narodnog pozorišta.


 

 

 

 

–1892. Umro američki pisac Volt Volter Vitman, najuticajniji američki pesnik XIX veka, autor zbirke pesama “Vlati trave”.


 

 

–1892. – Rođen je srpski biolog Siniša Stanković, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske akademije nauka i umetnosti i direktor Biološkog instituta Srbije. Prirodne nauke studirao je u Beogradu i Grenoblu. Unapredio je ekološki pravac u biologiji istraživanjem živog sveta balkanskih jezera, strukture i razvoja njihovih ekosistema. U univerzitetsku nastavu uveo je ekologiju, citologiju, embriologiju, dinamiku razvića, uporednu anatomiju. Dela: “Ohridsko jezero i njegov živi svet” (sinteza naučnih istraživanja i shvatanja), univerzitetski udžbenici “Uporedna anatomija kičmenjaka”, “Ekologija”.


1893. Rođen italijanski političar Palmiro Toljati, jedan od osnivača i dugogodišnji generalni sekretar Komunističke partije Italije, pobornik policentrizma u komunističkom pokretu i utemeljivač koncepcije “italijanskog puta u socijalizam”.

1913. Posle duge opsade, uz pomoć srpske vojske, Bugari u Prvom balkanskom ratu osvojili turski grad Jedrene.

–1914. Rođen američki pisac Tomas Lenijer Vilijams, stekao široku popularnost dramama “Staklena menažerija”, “Tramvaj zvani želja” i “Mačka na usijanom limenom krovu”.


 

 

 

–1923. Umrla francuska glumica Sara Bernar, koja je obeležila pozorišnu epohu kao najveća tragičarka svog doba. Uživala izuzetnu popularnost i savremenici su je nazivali “božanska Sara”.


1945. Posle teških borbi, američke trupe u Drugom svetskom ratu osvojile pacifičko ostrvo Ivo Džima. Amerikanci izgubili više od 4.500 vojnika, a oko 22.000 Japanaca poginulo ili zarobljeno.

 

 

–1953. Američki mikrobiolog Džonas Edvard Salk objavio pronalazak vakcine protiv dečije paralize.


1971. Šeik Mudžibur Rahman proglasio Istočni Pakistan nezavisnom državom Bangladeš.

1973. Umro engleski pisac, glumac i pevač Noel Kauard. Svestran majstor pozornice stekao veliku popularnost svojim dramama, skečevima i muzičkim revijama.

1979. Predsednik Egipta Anvar el Sadat i premijer Izraela Menahem Begin potpisali u Vašingtonu mirovni ugovor posle dugotrajnih razgovora u Kemp Dejvidu uz posredovanje Džimija Kartera. To je bio prvi mirovni sporazum jevrejske države i jedne arapske zemlje.

–1984. Samoubistvo izvršio jugosloveski i srpski pisac Branko Ćopić, jedan od najplodnijih i najpopularnijih pisaca u periodu posle Drugog svetskog rata.


1992. Bivši šampion boksa u teškoj kategoriji Majk Tajson osuđen na 6 godina zatvora zbog silovanja.

1993. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija izglasao slanje 30.000 mirovnih trupa u Somaliju. To je bila dotad najaveća i najskuplja mirovna operacija UN.

–1993. Umro srpski pozorišni i filmski glumac Taško Načić, majstor komedije i groteske. Proslavio se u matičnom pozorištu “Atelje 212” ulogama u “Kralju Ibiju”, “Radovanu III”, “Čudu u Šarganu”, “Kafanici sudnici, ludnici” i u mnogim filmovima, među kojima je najzapaženija bila uloga u “Davitelju protiv davitelja”.


1997. U Kalifoniji na različitim mestima pronađeno 39 slično odevenih tela ljudi, pripadnika sekte “Rajska kapija” koji su izvršili masovno samoubistvo.

1999. – U vazdušnom duelu dva jugoslovenska “Miga 29” protiv 24 agresorska aviona, poginuo je pilot major Zoran Radosavljević, prva žrtva među našim pilotima od početka agresije NATO na Jugoslaviju. Pošto je, kao i Radosavljević, prethodno lansirao projektile na neprijateljske aparate, izbegavši pri tom tri rakete – major Nebojša Nikolić morao je da iskoči iz kabine kad je njegov avion pogođen. Jugoslovenski mediji objavili su da su tog dana piloti i Protivvazdušna odbrana Vojske Jugoslavije oborili četiri borbena aviona NATO.

2001. U požaru koji je izbio u spavaonici jedne škole u Keniji život izgubilo 58 učenika, a tridesetak zadobilo lakše i teže opekotine.

2001. Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju o slanju međunarodnih posmatrača radi zaštite civila na području Zapadne Obale i Gaze.