Beogradski festival igre: na sceni Pozorišta na Terazijama dva dana nastupa Torkadero od Monaka

Beogradski festival igre: na sceni Pozorišta na Terazijama dva dana nastupa Torkadero od Monaka

26/03/2018 Off By

Ranka Čičak

Baletska trupa Trokadero od Monaka nastupiće danas i sutra (26 i 27. mart) na sceni Pozorišta na Terazijama.

 

Trupa je odnovana pre više od 40 godina nekada je nastupala u Brodveju. Predstavlja tradicionalni balet kroz parodiju i zamenu uloga među polovima,

Profesionalni muški igrači izvode niz baletskih naslova, negujući poseban manir u predstavljanju “gvozdenog” ruskog stila.

Komedija se postiže preuveličavanjem slabosti, scenskih nezgoda i podvlačenjem bajkovite banalnosti ozbiljne igre.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Nacionalnoj fondaciji za igru plesač Rafaele Mora najavio je program nastupa.

“U Beograd smo stigli sa nekom vrstom repertoara koji je naš zaštitni znak. Na početku predstave igraćemo deo iz 2. čina baleta Labudovo jezero. To je prepoznatljivi deo klasičnog baleta koji publika obožava. Ovog puta smo se osim “Esmeralde”, baleta koji je nastao po delu Viktora Igoa i koji predstavlja tradicionalni ruski balet, odlučili za Rajmondino venčanje, aristokratski balet gde su balerine jako lepo obučene i sa dijademama na glavama. Za kraj programa odlučili smo se za moderan balet, jer mi jesmo moderna baletska kompanija”, rekao je Mora.

Robert Karter, plesač trupe Balet Trokadero od Monaka, napominje da je izuzetno važna otvorenost za različite kulture unutar plesne trupe kojoj pripada.

“Važno nam je da nam igrači otkriju čemu se to publika smeje kada nastupamo u zemljama iz kojih oni potiču. Nije bilo mnogo igrača u Baletu Trokadero od Monaka iz ovog dela Evrope. Cilj nase igre je da se dosegne komično i duhovito, ali svakakao sa merom”, kazao je Karter.
Konferenciji za novinare prisustvovao je i Kajl Skot, američki ambasador u Beogradu.

“Kada je Balet Trokadero od Monaka počeo da izvodi predstave, to je bilo šokantno za publiku, jer su muškarci oponašali balerine. Njihovom jedinstvenom mešavinom klasičnog baleta i humora onu su osvojili pozorišne scene svuda po svetu. Članovi ove trupe su klasični plesači sa dozom humora. U Americi se sada Balet Trokadero od Monaka smatra dobrim uvodom za decu koja žele nešto da saznaju o baletu”, izjavio je Skot, koga često viđamo na baletskim predstavama♦