Kulturna diplomatija – budućnost Srbije

Kulturna diplomatija – budućnost Srbije

13/03/2018 Off By

 

Ranka Čičak

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić otvorila je danas skup “Kreativna Srbija- budućnost je kreativna”, koji je organizovao njen Kabinet. Rekla je da Srbija najbolje ide u korak s četvrtom industrijskom revolucijom ako prepozna svoje mogućnosti i opredeli se za ekonomiju zasnovanu na znanju inovacijama i kreativnosti.

Kreativne industrije u Srbiji zapošljavaju više od 100 hiljada ljudi, od kojih je 70 posto između 25 i 44 godine starosti. U protekle 3 godine ostvaruju prihode od oko 4,7 mlijardi evra, a to je 13,5 nacionalnog BDP. Kreativne industrije su među granama ekonomije koje najbrže rastu.
Konferencija je okupila više od 250 učesnika, među kojima su bili Lazar Džamić, Ivićian Medenica, Biljana Srbljanović, organizacije Egzit, Birfest.
Predsednica Brnabić rekla je da je Vlada planirala fond za nauku i pravi listu naših naučnika u svetu sa kojima će da sarađuje. Digitalizacija je njen prioritet. Drugi prioritet je obrazovanje, a trći kultura, bez koje nema razvoja.
Kulturna diplomatija sve više zamenjuje klasičnu državnu diplomatiju i pokazuje se kao uspešna i bliža ljudima.
Obraćajući se novinarima posle sednice, Ana Brnabić je među trenutno najpopularniju kulturnu diplomatiju svrstala Beogradski festival igre, Aje Jung, koji okiplja ne samo sve ambasadore zemalja učesnica, već i najslavnije umetnike celog sveta.
Na putanje Balkanekspresarb zasto tim manifestacijama kulturne diplomatije nikada nije prisustvovao aktuelni ministar kulture Vladan Vukosavljević predsednica je odgovorila da ministar treba da prisustvuje, ali da Ministarstvo finansijski pomaže ovaj festival.♦