Povodom 80. godišnjice prvog Sajma automobila – Jubilarna poštanska marka

Povodom 80. godišnjice prvog Sajma automobila – Jubilarna poštanska marka

13/03/2018 Off By

 

Povodom izuzetnog jubileja – 80. godišnjice Prvog međunarodnog salona automobila, prve samostalne, specijalizovane sajamske manifestacije tek rođenog Beogradskog sajma, održane od 5. do 15. marta 1938. godine – ova kompanija izdala je personalizovanu poštansku marku u ograničenom tiražu.

Ovaj filatelistički raritet podseća na istorijske dimenzije i kontinuitet ne samo beogradskog Sajma automobila, nego i sajamske, auto-moto i prateće industrije u Beogradu ali i na širem evropskom prostoru.
Prvi međunarodni sajam automobila bio je jedan od od devet zvanično registrovanih salona automobila u tadašnjoj Evropi, samim tim i jedan od epicentara svetske automobilske industrije. Učestvovalo je 107 izlagača iz Amerike, Nemačke, Francuske, Engleske, Italije, Čehoslovačke, Austrije i Belgije, ali i nekoliko domaćih. Bilo je izloženo 375 vozila, od čega 158 putničkih, 65 teretnih, 10 autobusa, 18 šasija, 105 motocikala i bicikla, deset automobilskih motora, tri traktora i jedan motorni bager. Zbog nedostatka izložbenog prostora, odbijeno je čak 117 izlagača.
Osamdeset godina kasnije, sajmovi automobila DDOR BG Car Show 06 i motocikala 12. Motopassion, kao jedinstven i najznačajniji ovogodišnji regionalni događaj u sektoru auto i moto industrije, koji se održava od 22. do 28. marta 2018, okupljaju 306 izlagača auitomobilskih brendova iz dvadesetak zemalja, desetak proizvođači lakih privrednih vozila, te 73 izlagača motocikala, ATV i ostalih motornih vozila i bicikala.
Izdavanje prigodnih poštanskih maraka povodom značajnih datuma i jubileja takođe je deo tradicije Beogradskog sajma.(Press BS)♦