“Noćni vukovi” stižu u Srbiju i BiH da bi “istražili kulturni uticaj ruske imperije na Balkanu”.

“Noćni vukovi” stižu u Srbiju i BiH da bi “istražili kulturni uticaj ruske imperije na Balkanu”.

13/03/2018 Off By

 

Američki nedeljnik Njuzvik piše da će 15 članova “Noćnih vukova” 19. marta doći u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu kako bi “istražili kulturni uticaj ruske imperije na Balkanu”.

Prema istom izvoru, tura nosi naziv “Ruski Balkan” i tokom nje verovatno će se sastati sa političkim predstavnicima Republike Srpske.

Neki stručnjaci kažu da motociklisti možda imaju za cilj da podstiču antizapadno raspoloženje na Balkanu, regionu sa komplikovanom istorijom etničkih tenzija, separatizma, oružanog sukoba i konkurentnih uticaja Rusije i Zapada, piše Njuzvik.

“Ako pogledate šta ti ljudi rade. Oni inspirišu ekstremističku ideologiju i povezani su sa različitim grupama koje podstiču ekstremizam”, rekao je Reuf Bajrović, bivši političar u Bosni i Hercegovini, za Njuzvik. “Ovo vidim kao dio njihove šire strategije, da destabilizuju Balkan u nečemu u čemu žele.”

Neki analitičari tvrde da su Noćni vukovi već počeli da sklapaju veze sa proruskim političarima na Balkanu.

“Posjeta je problematična, jer je to kriminalna, paravojna organizacija, direktno predstavništvo Kremlja, koja počinje sve više i više da otkriva otvorene političke veze sa secesionističkim režimom Milorada Dodika i autokratskom vladom predsednika Srbije Aleksandra Vučića “, kaže za mjujorški nedeljnik Jasmin Mujanović, balkanski analitičar.

“Ovo su pojedinci koji su veterani konflikta Ukrajine, neki od njih verovatno imaju iskustva u jugoslovenskim ratovima i koji imaju evidenciju da se ponašaju kao Putinovi šokantni vojnici.”

Bez obzira na to da li Rusija ima uticaja, rukovodstvo Noćnih vukova očigledno veruje da je banda istorijska misija.
“Naši motocikli su svemirski brodovi pod zvezdama uz pomoć kojih pišemo istoriju i koji su zauvek povezani sa borbom za budućnost Rusije”, rekao je Aleksandar Zaldostanov, vođa Noćnih vukova, koji nosi nadimak Hirurg, u nedavnom intervjuu za ” Srpski glas”, prenosi RSE.
Bili su anarhični zaljubljenici motora, a sada su pristalice ruskog predsednika.

Rečenicom ‘Upoznajte Noćne vukove, najozloglašeniju moskovsku motorističku bandu’ počinje tekst koji je nedavno objavio britanski Gardijan predstavljajući ovu grupu.

Gardian piše i da se klub može pohvaliti hiljadama članova širom istočne Evrope, kao i da uživa bliske odnose sa ruskim predsednikom, što je navelo neke da ih nazovu Putinovim anđelima.

Iako je klub sa sedištem u Moskvi privukao međunarodnu pažnju medija, postojanje kluba u samoproglašenoj Luganskoj narodnoj Republici (LNR) ostaje uglavnom neprijavljeno.

Za članove Noćnih vukova, kolaps Sovjetskog Saveza ostaje izvor dubokog žaljenja. Aneksija Krima im je pružila savršenu priliku da pomognu Rusiji da ponovo utvrdi svoju snagu i uzdigne izgubljenu oblast. “SSSR je bio najmoćnija imperija na svetu“, njihova je poruka.

Noćni vukovi su prvo krenuli iz podzemlja u Moskvi 1980-ih godina. U liberalizovanom okruženju koje je cvetalo pod reformama Mihaila Gorbačova.

Od tih ranih godina, Noćni vukovi evoluirali su iz anarhičnih zaljubljenika dvotočkaša u ključnu komponentu propagandne mašinerije u Kremlju. August 1991. godine bio je ključni trenutak, kada su se pomerili sa margine pridružujući se otporu protiv neuspešnog anti-Gorbačovog puča koji su pokrenuli komunistički tvrdolinijaši.

Tokom devedesetih, klub je održavao godišnje šoue motocikala i pokrenuo liniju odeće Wolf Wear. Od tada je Putin postao njihov najmoćniji pokrovitelj, sa ogromnim grantovima i vozeći Harley-Davidson na tri točka kao pratnja Noćnih vukova.

Ruski stručnjak Mark Galeoti, profesor globalnih pitanja na Univerzitetu u Njujorku, kaže da Noćni vukovi deluju kao “zastupnici i alati države”.

Drugim rečima, Kremlj ih je izvukao sa margina kako bi iskoristili njihov pro-putinizam, zagriženo pravoslavlje i antiameričku retoriku kao moćan izvor laganog uticaja.

Prošle godine Gruzijska vlada je zabranila ulazak ruskoj motorističkoj bandi koja je usko vezana s predsednikom Vladimirom Putinom.(FENA)♦