Intervju Putina za američku NBC TV

Intervju Putina za američku NBC TV

03/03/2018 Off By

 

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je Vašingtonu da mu pošalje čvrste dokaze da su se ruski državljani mešali u američke izbore.

 

Kancelarija specijalnog istražitelja američkog ministarstva pravde Roberta Mielera optužio je 13 Rusa i tri ruske firme za mešanje u američke predsedničke izbore 2016., i kako bi se pomoglo Donaldu Trumpu i naškodilo Hilari Klinton.

– Moram prvo da pogledam šta su oni uradili. Dajte nam materijale, dajte nam informacije – izjavio je Putin u intervjuu za NBC TV emitovanom u petak uveče.

– Mi ne možemo da reagujemo ako oni nisu prekršili ruske zakone – izjavio je Putin voditeljki NBC-ja Megan Keli nakon što ga je pitala da li će Moskva preuzeti akciju protriv navedenih pojedinaca.

Kelijeva je navela neke od optužbi o ruskom mešanju koje je iznela Milerova kancelarija i ostali američki zvaničnici, uključujući i one za širenje lažnih informacija preko interneta.

– Uz dužno poštovanje prema vama lično, uz dužno poštovanje Kongresa, morate imati ljude s pravnim diplomama koji su 100 posto sigurni u ono što rade – izjavio je Putin.

Rekao je da bi američke vlasti trebalo da pošalju zvanični zahtev ruskom državnom tužiocu.

– To mora da se realiziuje preko zvaničnih kanala, ne putem štampe ili galame i histerije u Kongresu Sjedinjenih Država – izjavio je Putin.

Intervju je usledio dan nakon što je Putin objavio brojna nova nuklearna oružja, u jednom od svojih najratobornijih govora u poslednjim godinama, rekavši da ona mogu da pogode gotovo svaku metu u svetu i da izbegnu američki raketni štit.

Putin se takmičin na predsedničkim izborima 18. marta na kojima se očekuje njegova pobeda. (Rojters).♦