Koje namirnice nikada ne smete da podgrevate?

Koje namirnice nikada ne smete da podgrevate?

03/03/2018 Off By

 

Nikad ne podgrvajte jela koja sadrže šargarepu, spanać, celer, tikvu i repu jer ponovnim zagrejavanjem tih namirnica mogu da nastanu kancerogeni spojevi.
Pošto većina variva sadrži neke od ovih namirnica, najbolje bi bilo da ih izvadite i da podgrejavati samo tečnost. Ako to nije moguće, u potpunosti treba da izbegavati zagrejavanje. U rizičnu grupu namirnica spadaju i pečurke s kojima treba da pazite prilikom podgrejavanja i skladiranja. U toj su grupi i krompir i spanać kao najopasnija namirnica od navedenih.

Pečurke su vrlo osetljiva namirnica i njihovi proteini se lako uništavaju, osobito pod uticajem enzima i mikroorganizama. Ako se pečurke ne očiste dobro i posle termičke obrade vrlo brzo se ne stave u frižidr, mogu da se pokvare, pa nije preporučljivo njihovo podgrejavanje. Ako su pri pripremi jela korištene sveže i dobro očišćene pečurke, koje su posle pripreme bile u frižideru ne više od 24 časa, mogu da se podgrejju na temperaturi od oko 70°C.

Podgrejavanjem krompira pak dolazi do rekristalizacije škrobnih zrnaca, zbog čega ona postaju teže svarljiva i često, kod osetljivijih ljudi, mogu izazvati osećaj težinu u želucu.

Spanać je od spomenutog povrća najosetljiviji jer sadrži nitrate koji podgrejavanjem mogu da pređu u nitrozamine, koji su kancerogeni spojevi, pa se ne preporučuje nakon podgrejavanja”.
Food Standard Agency, nadležno telo za bezbednost hrane u Velikoj Britaniji, posebno ističe pirinač koji može da bude vrlo opasan za naknadnu konzumaciju.

Prema preporukama FSA, treba izbegavati podgrejavanje pirinča. Sirov pirinač može da sadrži spore bakterije koje mogu da izazvu trovanje. Spore mogu opstati i nakon kuvanja, da se pretvore u bakterije i, ako pirinač ostavimo na sobnoj temperaturi, bakterije mogu da se razmnože do te mere da proizvode otrove koji izazivaju povraćanje i proliv, a podgrijavanjem ne mogu da se uklone. Pripremate li pirinač unapred, preporučuje se da ga hladite najviše sat vremena od završetka pripreme i čuvate u hladnjaku najviše jedan dan pre podgrijavanja – kaže.
“Podgrejavanje hrane bogate proteinima (meso, riba) nakon 2-3 dana može da promeni strukturu proteina, a to utiče na njihovu probavljivost i može da izazove probavne teškoće”.
I kod šargarepe ponovnim kuvanjem dolazi do stvaranja štetnih elemenata pa sve kolutiće koji su ostali u supi nakon prvog posluživanja izvadite.
Hrana koja podgrejavanjem postaje visokorizična je i ona koja se obrađuje na niskim temperaturama, kao što su meso peradi, kuhane i dimljene ribe (losos, skuša, bakalar), sirove ili blago termički obrađene školjke, mlečni proizvodi i jela napravljena s mlekom, sirom i jajima.♦