Haradinaj formira dve opštine za srpsku podršku demarkacije sa Crnom Gorom

Haradinaj formira dve opštine za srpsku podršku demarkacije sa Crnom Gorom

02/03/2018 Off By
Očekuje se da će Srpska lista u ponedjeljak u Skupštini Kosova glasati o ratifikaciji Nacrta zakona o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore, i da će u zamenu za podršku dobiti dvije nove opštine, prenosi kosovski portal orainfo.net.

Izvori orainfo.net navode da se premijer Haradinaj dogovorio sa liderima Srpske liste o formiranju novih opština – Prilužje i Gora. “Zahtev Srpske liste je formiranje Asocijacije opština sa srpskom većinom na Kosovu, ali tokom razgovora postignut je i kompromis kako bi se napravile dve nove opštine Prilužje i Gora u zamjenu za glasanje”, rekao je izvor portala orainfo.net .
Jedan od prvih političara iz Gore koji je reagovao na ovu vest je Veljid Hadžisin, odbornik u SO Dragaš. On je za Radio Gora izjavio da narod Gore neće dozvoliti da Gora bude žrtva demarkacije, i da je nelogično da se Gora spominje u kontekstu opština sa srpskom većinom, kada rezultati popisa govore da u njoj ne živi nijedan Srbin. Hadžisin se oglasio i na Facebooku. Navodi: “U tekstu koji upravo delim se navodi da srpska lista uslovljava demarkaciju formiranjem još dve opštine i to Prilužje i Gora. Opština, za koju će srpska lista uslovljavati Vladu R. Kosova nije potrebna niti jednom građaninu Gore koji se vodi argumentima svesti. Naravno da jesmo za opštinu koja će biti sled jednog normalnog procesa decentralizacije na Kosovu za koji se nadam da će skoro doći na red, ali sama činjenica da nam, nakon toliko godina, neko umesto nas treba da traži opštinu, navodi na zaključak da taj neko nema dobre namere prema nama. Nadam se da je ovo samo još jedna u nizu špekulacija. I još nešto. Ako je demarkacija sa Crnom, onda ćemo, sasvim legitimno, tražiti poništenje demarkacije sa Makedonijom jer je i imovina Restelice i Opštine Drag Gorom toliko sporna da se zbog nje izoluje čitavo Kosovoaš podjednako vredna ili možda vrednija od one iz Pećke opštine”, napisao je Hadžisin na Facebooku. (radiogora.org)♦