Konkurs Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – Šansa za mlade istraživače

Konkurs Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – Šansa za mlade istraživače

02/03/2018 Off By

 

Ranka Čičak

U Vladi Srbije premijerka Ana Brnabić izjavila je danas, povodom raspisivanja konkursa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kojim se sistemski omogućava prijem 1.000 studenata doktorskih studija, da su ulaganja u nauku ove godine povećana za 15 odsto.

Brnabićeva je podsetila na to da je prošle godine počela sveobuhvatna reforma obrazovnog sistema Srbije, pri čemu je dogovoreno da se u ovoj godini na drugačiji način otvori tema nauke, te da se povećaju ulaganja na tom polju.

Premijerka je istakla da je cilj da Srbija bude zasnovana na znanju i da napravimo ekonomiju koja je konkurentna, dodavši da je u razgovoru sa mladima, na pitanje zašto odlaze, uvek dobijala odgovor da nemaju dovoljne šanse u Srbiji.

-Ulazimo u reformu finansiranja nauke da ne bismo imali sistem zasnovan na socijalnom miru, već na izvesnosti, navela je ona i podsetila na to da je u toku izrada registra istraživača i da se radi na povećanju prostora za saradnju nauke i privrede.

Cilj nam je da zadržimo istraživače u Srbiji i da krenemo da vraćamo naše mlade iz inostranstva, naglasila je predsednica Vlade.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević objasnio je da je rok za podnošenje prijave 16. mart ove godine, a mogu da sve prijave svi studenti doktorskih akademskih studija bez obzira na to da li su se ranije prijavljivali na svojim institutima, fakultetima ili univerzitetima.

Da bi se doktorandi prijavili, potrebno je da su državljani Srbije, da imaju najviše 30 godina, da su redovni studenti i da imaju prosečnu ocenu 9, ukazao je on.♦