Lavrov i Dačić: Srbija i Rusija imaju široko podudaranje stavova

Lavrov i Dačić: Srbija i Rusija imaju široko podudaranje stavova

22/02/2018 Off By

Ranka Čičak

Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije Ivica Dačić i  Sergej Lavrov sastali su se danas i zaključili da dve zemlje imaju široko podudaranje stavova u većini međunarodnih pitanja.

 


Na konferenciji za medije prokomentarisali su izjavu Hašima Tačija da bi problem između Srbije i Kosova mogao da nse reši ako bi Rusija priznala Kosovo.

Lavrov je rekao da je Rusija iznela svoj stav po pitanju Kosova i da njegova izjava ne može to da promeni.

“On, kao i većina političara u Prištini, treba da se bavi svojim poslovima, a naročito činjenicom da su optužni za izvršenje ratnih zločina”, rekao je Lavrov i ponovio da je Rusija privržena Rezoluciji 1244 UN “za razliku od nekih evropskih zemalja”.

Dačić je, povodom te izjave Tačija rekao da smatra da bi “bilo logičnije da SAD i Velika Britanija povuku priznanje”, kako bi se stišala “velikoalbanska histerija”, koja je najveća pretnja stabilnosti u regionu”.

Šef srpske diplomatije naglasio je da je zvaničan stav Srbije da je zadovoljna nivoom saradnje sa Rusijom, koja “nije samo na papiru”, već je zaista sadržajno, strateško partnerstvo.
“Detaljno smo razmotrili stavove po pitanju međunarodnih odnosa. Imamo jedinstveno mišljenje da mešoviti komitet sa Dačićem i Rogozinom na čelu ima veliku ulogu. Oni su, na nedavno održanom sastanku, zaključili da je došlo do unapređenja odnosa naše dve zemlje u periodu nakon posete predsednika Vučića Rusiji”, rekao je Lavrov.

Naveo je da i da se Rusija vodi istim principima, kada su u pitanju stavovi u UN, OEBS, Savetu Evrope i potvrdio privrženost Rusije međunarodnom pravu i poštovanju Rezolucije 1244.

Ruski šef diplomatije dodao je da situacija u Evropi “nije zdrava” zbog nekih članica NATO i EU, koje pokušavaju da pojačaju konfrontaciju, navodeći primer ulaska Crne Gore u NATO, ocenjujući da se to pokušava i u Makedoniji i u BiH.
Lavrov je zaključio da Srbija i Rusija, po međunarodnom dnevnom redu, imaju jako široko podudaranje stavova.

Ministar spoljnih poslova Rusije  danas se sastao i sa premijerkom Anom Brnabić a Dačiću je uručio odlikovanje koje je srpskom ministru pre nekoliko meseci dodelio Vladimir Putin.
Sergej Lavrova i Ivica Dačić razmenili su poklone tokom zajedničke konferencije za novinare u Palati „Srbija”. Dačić je Lavrovu poklonio dres sa brojem 10, a njegovoj portparolki Mariji Zaharaovoj licidersko srce.♦