Otvoren 40. Međunarodni sajam turizma

Otvoren 40. Međunarodni sajam turizma

22/02/2018 Off By

Ranka Čičak

Otvarajući 40. Međunarodni sajam turizma predsednica vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da joj je uvek prijatno pohvaliti najbolje:

– Vi ovoj zemlji donosite kapital i ljude. Prošle godine doveli ste 1,5 milion stranaca, broj domaćih turista porastao je za 8 posto, a devizni priliv turizma iznosio je 1. milijardu i 100 miliona evra. Zato ste vi jedna od najačih privrednih grana u našoj zemlji. Svaki trošak u turizmu je opravdan. Svaki dinar uložen u turizam vraća jedan evro. Svaki gost dovede sutra još dva gosta.
Ana Brnabić je obećala da će se nastaviti sa promocvijom banja, hrane, kulture, znamenitosti jer Srbiju u svetu sve više prepoznaju kao lepu, gosdtoljubivu i sigurnu zemlju.
Ministar turizma Rasim Ljajić zadovoljan je što je Vlada prepoznala turizam kao veliki potstrek ekonomskom razvoju:
– Od predsednika države do lokalnih turističkih organizacija svi se trudimo da podignemo turizam na nivo koji on zaslužuje. Ovo što smo postigli je rezultat ozbiljnih napora. Sada smo među pet zemalja koje stalno beleže rast broja noćenja. Anketa je pokazala da 95 poso stranaca ponovo želi do vrati u Srbiju. Oni su rekli da im se Srbija dopada zbog cena i kvaliteta turističke usluge i zbog bezbednosti.
Direktor Kancelarije za Kosovbo Marko Đurić otvorio je raskošan štand kosovske turističke ponude i najavio da će se sudbina formiranja srpskih opština na Kosovu znati odmah posle sastanka u Briselu.♦