Lavrov u Beogradu: mozaička dekoracija Hrama pokazuje duhovne i kulturne veze Srbije i Rusije

Lavrov u Beogradu: mozaička dekoracija Hrama pokazuje duhovne i kulturne veze Srbije i Rusije

22/02/2018 Off By

Ranka Čičak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov složili su se danas, tokom posete hramu SPC Sveti Sava u Beogradu da mozaička dekoracija centralne kupole Hrama na kojoj je radilo 70 umetnikapokazuje duhovne i kulturne veze Srbije i Rusije.


“Današnji događaj simboliše duhovnu i kulturnu bliskost naših naroda i država u trenutku kada crkve prolaze kroz razne nedaće, ali naše crkve će ova vremena prevazići sa dostojanstvom”, rekao je Lavrov, koji je doputovao u Srbiji povodom 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

On je zahvalio svima koji su dali svoj doprinos, a posebno predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, koji je “ovom projektu dodijelio ličnu pažnju”.

Predsjednik Aleksandar Vučić je takođe uputio zahvalnost Putinu istakavši da je danas najveći zadatak Srbije da završi Hram u miru.

“Na nama je da završimo ovaj Hram mira, prijateljstva i ljubavi i završićemo ga da dokažemo da smo naučili sve lekcije i da smo izabrali život, da omogućimo da Hram, koji je danas najveći u ovom delu Evrope, bude i najljepši i najsvetliji, da bude stecište naših veza, bratstva i mira sa svima i da u njemu bude otpor na sve oluje našeg prijateljstva sa Rusijom”, rekao je Vučić.

“Ova kupola, nebo, vaseljena iznad nas je najbolje mesto za podsećanje na veze dva naroda i dve države”, dodao je Vučić.

U ime ruske kompanije “Gasprom njeft” koja je poklonila mozaičko ukrašavanje kupole, poglavaru Srpske pravoslavne crkve patrijarhu Irineju uručena je spomen-ploča kao rezultat važnog posla koji je zajednički urađen.

Na ceremoniji kojoj su prisustvovali ministri u Vladi Srbije i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin, prikazana je virtuelna prezentacija Hrama.♦