Spor oko imena Makedonije: novi grčki predlog ima sedam tačaka

Spor oko imena Makedonije: novi grčki predlog ima sedam tačaka

18/02/2018 Off By
Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kozias pripremio je plan od sedam tačaka na 20 strana za Makedoniju i najavio da će ga do kraja meseca dostaviti makedonskom državnom vrhu.

Kozias je za grčku televiziju “Alfa” rekao da se u sklopu rešavanja problema u vezi sa imenom razgovara i o makedonskom identitetu i ustavnim promenama.

“Moji prijatelju u Skoplju smatraju da ne postoji potreba za promenom Ustava. To ne mogu da urade sada, nemaju većinu. Ipak, verujemo da su za dogovor koji će doneti dugoročnu stabilnost i konsolidaciju sa ovom zemljom, potrebne ustavne promene, u suprotnom ostavljamo prostor za sukobe u budućnosti“, rekao je Kotzias.

Objašnjavajući razlike između Skoplja i Atine u vezi sa prijedlozima, Kozias je, kako su preneli skopski mediji, rekao da prihvata ime koje se ne bi prevodilo na nijedan drugi jezik i da ima geografsku odrednicu.

“Ili Gornja Makedonija, Severna Makedonija, Vardarska Makedonija ili Makedonija – Vardar. Razgovaramo. Naziv da bude na latinici, na engelskom odakle bi se prevodilo na sve jezike, mislim da to želi Skopje. Ali, moja želja je malo kompleksnija. Želio bih da to ime pokaže drugu Makedoniju, geografski identitet, a ne da bude istorijski nasljednik za grčku Makedoniju”, rekao je.

Između Skoplja i Atine vodi se višegodišnji spor o imenu Makedonija, jer Grci tako nazivaju svoju severnu oblast.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je nedavno da je njegova zemlja spremna da prihvati geografsku odrednicu za ime, a šef diplomatije Nikola Dimirov da nije opsednut sa nekim predlogom, osim da je za dostojanstveno rešenje.

Grčka Akademija nauka saopštila je da je pitanje u vezi sa imenom u interesu dve države, ali da je preduslov za to da se promeni makedonski Ustav i da se eliminišu iredentistički zahtevi, a to znači promenu knjiga, geografskih mapa, spomenika Aleksandra Velikog, dostignuća istorije i kulture – grčke simbole.

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han rekao je da je sasvim siguran da će Makedonija dugogodišnji spor sa Grčkom o imenu rešiti pre jula, odnosno za vreme bugarskog predsedavanja Savetom EU.(Agencije)♦