Veton Suroi odbio orden Hašima Tačija

Veton Suroi odbio orden Hašima Tačija

18/02/2018 Off By
Publicista i član kosovskih delegacija u pregovorima u Rambujeu i Beču, Veton Suroi, odbio je da ga kosovski predsednik, Hašim Tači – odlikuje.

Suroi je predložen u dva navrata za predsednički orden, upravo zbog učešća u pregovaračkim procesima, a koje Tači dodeljuje povodom desetogodišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Suroi je odlikovanja odbio, jer, kako je objasnio, upravo Tačija smatra odgovornim za “zarobljavanje”, “izolovanje”, “potkradanje” i “osiromašenje” Kosova.

-Svoje ime video sam dva puta na listi Hašima Tačija za desetogodišnjicu nezavisnosti. Moje ime je bilo prisutno u odlučujućim procesima za postizanje slobode i nezavisnosti – Konferenciji u Rambujeu i Bečkom procesu. Bila mi je čast da služim državi,” naveo je Suroi, u poruci na svojoj Fejsbuk stranici.
Potom je objasnio i zašto je odbio Tačijev orden: “Hašima Tačija smatram glavnim odgovornim za zarobljavanje države, njenu izolaciju, potkradanje nje, materijalno osiromašenje, mentalno i duhovno, njeno pražnjenje tokom deset godina nezavisnosti, gubljenje političkog konsenzusa i perspektive mladih unutar nje… Sa izuzetkom okupatora, nije bilo nikoga ko je takvu štetu počinio zemlji.”
“Uz svoja uverenja za ovog čoveka, odbijam da uzmem bilo kakvu dekoraciju. Neiskrenost me ne može poštovati,” istakao je Suroi.

Podsetimo, Suroi je i krajem prošle godine kritikovao Tačija, kada je kosovski predsednik doneo odluku o pomilovanju Burima i Arsima Ramadanija, kao i Arbena Kićine, koji su proglašeni krivim u slučaju ubistva pet članova porodice Hajra 2001, među kojima su ubijene i dve devojčice.

“Trogodišnja Adelina Hajra i devetogodišnja Mimoza Hajra ubijene su 20. avgusta 2001. godine u Glogovcu. Ubicama devojčica danas se zahvalio Hašim Tači, vršilac dužnosti predsednika Kosova. Možda je to učinio u svoje ime, ne u moje ime kao građanina Kosova,” naveo je tada Suroi.

U svojim knjigama u kojima daje kritički osvrt na političke događaje u posleratnom razvoju kosovskog društva, Suroi takođe oštro kritikuje Hašima Tačija tokom šesnaest godina njegovog upravljanja Kosovom (poslednja knjiga “Ambasador i druge jeretičke beleške” izdata je 2016. godine, prim. red). (KosSev)♦