U očekivanju zagrebačkog predsedničkog susreta: Hrvatska od Vučića tražiće smenu Vulina!?

U očekivanju zagrebačkog predsedničkog susreta: Hrvatska od Vučića tražiće smenu Vulina!?

09/02/2018 Off By

 

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom posete Zagrebu i sastanka sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović očekuju mnoge teške teme, a biće mu ispostavljen i zahtev za smenu ministra odbrane Aleksandra Vulina, saznaje “Glas Srpske” u srpskim diplomatskim krugovima.

 

Sastanak Grabar-Kitarović i Vučića zakazan za 12. i 13. februar biće prilika za razgovor o pitanjima koja već duže od dve decenije opterećuju srpsko-hrvatske odnose i predstavljaju teret za celi region s obzirom na značaj te dve zemlje.

– Glavni zahtev biće doslovno sprovođenje sporazuma kojim je predviđeno mesto za predstavnika hrvatske zajednice u Narodnoj skupštini Srbije. Osim toga pred Vučića će biti postavljen i zahtev za smenu Vulina kao vid neformalnog izvinjenja za, kako to vide tamo, velikosrpsku agresiju na Hrvatsku. Očekivane teme su i nerešen granični spora, nestali i položaj hrvatske zajednice u Srbiji – kaže neimenovani sagovornik GS.

Vulin je jedan od najoštrijih u izjavama usmerenim protiv Hrvatske. Pripadnik je tvrdog nacionalnog krila i sa velikom dozom oštrine govorio je o pokušajima kanonizacije kontroverznog zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, odnosu hrvatskih zvaničnika prema zločinima iz vremena NDH, pravima i položaju srpske manjine u Hrvatskoj i vojnim temama koje su se prvenstveno odnosile na trku u naoružavanju.

– Nije tajna da takva retorika ne doprinosi politici pomirenja i razvoju dobrosusedskih odnosa za koje se zalaže Vučić. Vulin je u Zagrebu okarakterisan kao kamen spoticanja i glavni uzrok nepovjerenja prema Vučićevoj politici.
Takav stav je podržan i u zapadnim diplomatskim krugovima koji smatraju da je vreme da Srbija i Hrvatska prošlost ostave iza sebe, ali i političare kao što je Vulin, Zahtev Hrvatske ne iznenađuje ako se prisetimo oštrih reakcija koje je Vulinov govor na komemoraciji u Jadovnu pre dve godine. Grabar-Kitarović je tada izjavila da Hrvatska podržava Srbiju na evropskom putu, ali da Srbija ne može ući u EU sa takvim političarima i takvim izjavama – navodi Glas srpske.(Agencije)♦