Anketa Centra za bezbednosne studije Kosova: briselski sporazum – beskoristan!

Anketa Centra za bezbednosne studije Kosova: briselski sporazum – beskoristan!

09/02/2018 Off By

 

Barometar bezbednosti Centra za bezbednosne studije Kosova sproveo je anketu iz koje saznajemo da većina stanovnika, 61 odsto Srba i 58 odsto Albanaca, smatra da sporazumi koje su Beograd i Priština postigli u Briselu nemaju nikakvog uticaja na normalizaciju odnosa.

Na pitanje ko ima veće koristi od dijaloga, 48,5 odsto Albanaca smatra da korist ima Srbija, a 29,3 odsto Srba da veću korist ima Kosovo. Oko 73 odsto svih ispitanika smatra da je Zajednica srpskih opština veoma štetna i da će imati značajan uticaj na unutrašnje funkcionisanje Kosova. Među Srbima je taj procenat veoma mali – samo oko šest odsto Srba smatra da će ZSO imati negativnog uticaja na Kosovo. 0ko 90 odsto stanovnika Kosova Srbiju vidi u negativnom kontekstu, dok je Albanija ocenjena kao najprijateljskija zemlja.
“Veliki deo anketiranih smatraju Srbiju jednom od najvećih
pretnji za bezbednost Kosova”, navodi se u Iizvještaju. Iako Kosovo ima najmanje šanse za učlanjene u EU od zemalja regiona, 93,6 odsto ispitanika ocenjuje da Kosovo podržava evrointegracije, dok 89 odsto ispitanika smatra da Kosovo treba da stremi učlanjenju u NATO.
U odnosu na Albance, Srbi s Kosova imaju suprotne stavove po pitanju evroatlantskih integracija, skeptični su prema Zapadu dok pokazuju orijentisanost ka Rusiji. Anketa je pokazala da se SAD smatraju izuzetno prijateljskom zemljom prema Kosovu, da Velika Britanija i Francuska imaju pozitivan stav prema Kosovu uz kretanje ka neutralnosti, dok se Turska smatra strateškim partnerom Kosova, ne samo na bezbednosnom već i drugim pitanjima. Stanovnici Kosova vide Nemačku kao najvećeg saveznika i strateškog partnera, a 92 odsto ispitanika je uticaj Berlina na Kosovu ocenilo pozitivno.
Kosovski Srbi, međutim, Nemačku vide uglavnom kao neprijateljsku zemlju. Istraživanje je sprovedeno u oktobru 2017. godine, a među ispitanicima je bilo 90 odsto kosovskih Albanaca, sedam odsto kosovskih Srba i tri odsto pripadnika drugih grupa, što odražava etnički sastav kosovskog stanovništva.(Agencije)♦