Balkan Media Assistance: Pomoć USAID-a balkanskim medijima

Balkan Media Assistance: Pomoć USAID-a balkanskim medijima

30/01/2018 Off By

https://balkanekspresrb.rs/arhive/42623

Mediji u regionu su izloženi pritiscima, kako političkim tako i ekonomskim, i mnogi vode bitku za puko preživljavanje i prilagođavanje novim platformama i tehnologijama.

Kako bi podigli novo profesionalnosti u medijima i njihovu održivost, Internews je u sradnji s USAID-om pokrenuo projekat “Balkan Media Assistance”.
Davor Glavaš, voditelj projekta ističe kako će se u naredne tri godine projekat s partnerskim medijima fokusirati na razvoj on-line medija u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu i Srbiji.
“Namera je pomoći medijima da pronađu i dosegnu dodatnu publiku, da identificiraju i iskoriste dodatne izvore prihoda, koliko god da su oni mali, ali i da organizju stalnu platformu za izmjenu iskustava”, izjavio je Glavaš.
Mediji u svim zemljama na koje se program odnosi jednako su izloženi pritiscima, ali i dele zajedničke probleme. Slobodni mediji temelj su demokratije poručila je i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Morin Kormak.
“U celom regionu, ne samo u BiH, mediji su pod pritiskom raznih izvora zbog toga smo ovaj program napravili da bude regionalni. Želimo da pomognemo istraživačkom novinarstvu jer je njihova uloga u društvu posebna, jer izveštavaju o onome što korumpirani građani rade”, navela je Kormakova.
-Mediji koji su preživjeli diktaturu devedesetih, danas pokušavaju da preživje demokratiju što je teško, istakao je Željko Ivanović izvršni direktor crnogorskih “Vijesti”. On je ujedno i predsednik novoformirane Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope, organizacije koja će se boriti da se isti problemi s kojima se novinari suočavaju u svim zemljama počnu rešavati.
Uz napredak medija i njihovo osnaživanje i širenje kroz druge platforme, kaže, jako je bitno boriti se da se tržište reguliše; “To je jedna od naših misija da se zajednički apeluje prema vladama i prema EU da se napravi medijska regulativa na pravi način i da se zaštite nacionalna tržišta, jer je bez toga nemoguće govoriti ni o slobodi medija ni o statusu novinara, ni o čemu.“(RSE)♦