Beograd: Regionalna konferencija posvećena rodnoj ravnopravnosti

Beograd: Regionalna konferencija posvećena rodnoj ravnopravnosti

30/01/2018 Off By
Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost dr Zorana Mihajlović otvorila je danas u Beogradu regionalnu konferenciju posvećenu rodnoj ravnopravnosti i reformi javne uprave na zapadnom Balkanu.

„Drago mi je da je Srbija izabrana kao dobar primer zemlje koja je u prethodnih nekoliko godina postavila temelje i napravila iskorake u rodnoj ravnopravnosti. Zahvaljujem i ministru Ružiću i ministarstvu koje vodi jer su prepoznali značaj ove oblasti i potrebe da se u lokalnim samoupravama rodna ravnopravnost unapređuje“, rekla je Mihajlovićeva.
Potpredsednica Vlade je podsetila da je Srbija jedina zemlja van EU koja je izradila Indeks rodne ravnopravnosti, uspostavila strateški i zakonodavni okvir, ali da na tome neće stati.

Mihajlovićeva je istakla i da je Koordinaciono telo kojim predsedava iniciralo formiranje regionalne kancelarije za rodnu ravnopravnost za zemlje zapadnog Balkana.
Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je EU veoma angažovana zbog uvođenja rodne komponente u sve javne politike.
„Srećni smo da je rodna ravnopravnost postala važno pitanje u Srbiji i zahvaljujem potpredsednici Vlade na tome“, rekao je Fabrici.
Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio istakao je značaj današnje regionalne konferencije, jer je reforma javne uprave važna, kao i zajednički rad na tome.
„Sa Srbijom imamo dugu saradnju i OEBS je spreman da podeli svoja iskustva u ovoj oblasti“, rekao je Oricio.♦