Problemi sa imenom Makedonije: Metju Nimec jedno – Aleksis Cipras drugo!

Problemi sa imenom Makedonije: Metju Nimec jedno – Aleksis Cipras drugo!

20/01/2018 Off By

 

Posrednik u razgovorima o novom imenu Makedonije Metju Nimec ne želi da otkriva koje je predloge za rešenje tog višegodišnjeg spora ponudio dvema stranama. “Nijedan ne ugrožava identitet zemlje”, rekao je Nimec.

 

Sve je gotovo: Metju Nimec

U intervjuu za makedonsku Televiziju Sitel Nimic jedino otkriva da je njegov predlog rešenja dostavljen vlastima Grčke i Makedonije i da je napisan na četiri stranice.

Potrebno je, kaže, vremena za razmišljanje tri-četiri dana, a zatim novi sastanak, ne isključujući pritom mogućnost da u međuvremenu poseti dve zemlje.

“Moj lični stav je da ponuđeni predlozi ne narušavaju pitanje identiteta, već naprotiv jačaju, jačaju identitet države i naroda”, rekao je Nimec i dodao da se tokom ovog procesa uverio da Makedonija ima identitet.

Makedonija, kaže, postoji 25 godina, a imala je identitet kao deo nekadašnje Jugoslavije, kao deo Kraljevine Srbije i Otomanskog carstva.

“Atina izlazi iz ekonomske krize, sigurnije i pokušava da igra veću ulogu u regionu. U Skoplju imamo novu vladu koja izgleda posvećena rešavanju problema”, kaže Nimec.

Ništa nije gotovo: Aleksis Cipras

I dok Nimec traži rešenje predsednik grčke Vlade Aleksis Cipras dao je intervju sutrašnjem izdanju lista Etnos u koje tvrdi da makedonska nacija nikada nije poostojala.
On govori detaljno o pitanju imena, i kako pišu makedonski mediji “otvara karte o sukobu dve zemlje, opisuje kakvo bi ime prihvatila grčka vlada i kaže da je posebno važno pitanje iredentizma”
Pominjući svog koalicionog partnera u Vladi i njegovu dijametralno različitu poziciju, Cipras je rekao da “Kamenos nema da postane Samaras” i tako indirektno poručio da lider Nezavisnih Grka neće stvarati probleme u redovima grčka vlade.♦