Oliver Ivanović sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Oliver Ivanović sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

18/01/2018 Off By

 

Oliver Ivanović sahranjen je danas u Aleji zaslužnihggrađana na Novom groblju u Beogradu. Pored porodice i stranačkih kolega od Ivanovića se oprostio veliki broj građana iz cele Srbije.

 

Opelo ispred crkve Svetog Nikole služio je episkop Raško-prizrenski Teodosije u prisustvu patrijarha Irineja. Oproštajni govor na sahrani održala je karatistkinja Tanja Petrović koja je rekla da je „Srbiju ujedinilo njegovo stradanje”.

„Pronaći ćemo zlikovca, sudiće mu Srbija, a njegova kazna je već počela. Srbiju je ujedinilo tvoje stradanje”, rekla je Petrovićeva..

„Ne boj se, Olivere, tamo gde ti ideš tamo je svetlost, Bog, pravda, istina za kojom si uvek tragao i kao vitez Kosova poginuo. Tamo nema zlikovaca, stravičnih hitaca, kazamata, ni politike. Nema laži, postoji samo ljubav i Bog”, naglasila je ona.

Kako je rekla najveća tajna je pretvoriti bol u ljubav, a u ljubavi je vaskrsenje i život.

„Ti si, Olivere, život”, poručila je Petrović i dodala da je sve snove o boljoj Srbiji snevao i pretvarao u javu radeći za državu i njene institucije, „ne mičući se sa Kosova”.

„To je bio tvoj zalog državi, tvoja garancija vernosti, tvoja zakletva i na kraju tvoj usud, tvoj život”, poručila je ona.
Vladika Teodosije rekao je da su Olivera Ivanovića poštovali na Kosovu, u Srbiji, ali i inostranstvu i da su ga neretko poštovali i Albanci i da će duboko svima nedostajati.

On je frekao da Ivanović nije upirao prstom u ljude, već je govorio o problemima koje treba zajedno rešiti i da za njega pitanje Kosova nije bilo političko pitanje, već pitanje „kako da se unapredi život i južno i severno od Ibra”, ali da je bio tu i kada je 1999. godine trebalo sačuvati Kosovsku Mitrovicu.
Od Olivera danas se oprostio i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Tu je bio i prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnjih poslova Ivica Dačić, generalni sekretar MIP-a Veljko Odalović, ministri Rasim Ljajić i Nenad Popović, lider Demokratske stranke Dragan Šutanovac sa stranačkim kolegama, glumac Tihomir Stanić. Delegaciju vlade Srbije predvodila je premijerka Ana Brnabić.♦