Sutra Bafer – dens-tek performans u Bitef teatru

Sutra Bafer – dens-tek performans u Bitef teatru

18/01/2018 Off By

 

Edin Omanović

Bafer (Buffer) je dens-tek (dance-tech) performans čija će se premijera održati sutra, 19. januara u Bitef teatru u 20 časova. Radi se o autorskom projektu Izvanrednog Boba, medijskog umetnika i rezident vidžeja kluba Dragstor, kreiranom za četvoro plesača u haj-tek okuženju.

 

U ulozi naratora se pojavljuje poznati beogradski umetnik, Nenad Džoni Racković, o čijem umetničkom opusu možete da čitate u novoj monografiji koju je izdala nezavisna umetnička asocijacija “Remont”.
Ulaz na performans je besplatan.
Izvanredni Bob postavlja “Bafer” u trenutku ispitivanja mogućnosti o životu u simulaciji. Četvoro plesača se zatiče u koreografiji svetla i video projekcija, ambijentu zaokruženom originalnom elektronskom muzikom komponovanom za performans. Plesači animiraju svetlo kroz paterne koji se sklapau i rasklapaju u cilju simulacije virtuelnog prostora u paraprostoru u kom granica između stvarnog i medijatizovanog nije jasno određena. Metanarativ ovog performansa je ubrzanje vremena uslovljeno tehnološkim singularitetom u kojem se konotira realno vreme, slou-moušn, deža vi, flešbek, fleš forvard, sinhronicitet, anahronizam i akronično vreme.

U projektu učestvuju igrači i igračice Bitef dens kompanije: Tamara Pjević, Branko Mitrović, Ana Gliksman i Nikola Živković. Originalnu muziku za performans su komponovali Petar Mirković i Strahinja Beganović.

Petar Mirković je muzičar i dizajner zvuka koji nastupa pod pseudonimom A//O. Strahinja Beganović stvara elektronsku muziku pod pseudonimom HETEM.
Izvanredni Bob je nagrađivani medijski umetnik koji kombinuje generički video, elektronsku muziku, svetlosne efekte i interaktivne tehnologije u svojim performansima. Do sada je svoj rad predstavio u Meksiko Sitiju, Montrealu, Njujorku, San Francisku, Londonu, širom Evrope i regiona.
Projekat su podržali: Filmski Centar Srbije, Sajeta – Art & Music Festival i Drugstore Beograd.♦